Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VLM musí Marešové zaplatit 100 tisíc, část musí znovu řešit soud

Vydavatelství Vltava Labe Media (VLM) musí zaplatit 100 tisíc korun zdravotní sestře Věře Marešové za to, že při informování o jejím případu novináři nerespektovali presumpci neviny. Částí nároku Marešové se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 5. Rozhodl o tom odvolací pražský městský soud. O usnesení informoval server Seznam Zprávy, informace následně upřesnil mluvčí soudu Adam Wenig. Marešová po VLM v žalobě požaduje 2,6 milionu korun, vydavatelství jí ještě před zahájením soudních jednání uhradilo 100 tisíc korun. VLM vydává mimo jiné noviny Deník.

Wenig uvedl, že městský soud odmítl odvolání Marešové v části, kde se odvolávala proti vyhovujícímu rozsudku. "Proti vyhovujícímu výroku odvolání není přípustné. Tento výrok je již pravomocný," uvedl mluvčí. Doplnil, že v rozsahu, v němž byla žaloba původně zamítnuta, zrušil odvolací soud rozsudek a věc vrátil obvodnímu soudu k dalšímu řízení.

Právní zástupce Marešové v minulosti u obvodního soudu uvedl, že částka, kterou Marešová v žalobě požaduje, má nahradit útrapy, které jí články způsobily, působit má i preventivně. Zástupkyně vydavatelství dříve u soudu řekla, že několik článků sice bylo "špatně koncipovaných", šlo ale podle ní jen o ojedinělé případy. I proto ale vydavatelství ženě část peněz uhradilo.

Marešová podala žaloby kvůli informování o jejím případu na více vydavatelství, celkem se domáhala zhruba 35 milionů korun. V některých sporech jí již soudy zadostiučinění pravomocně přiznaly, mediální dům Czech News Center (CNC), který mimo jiné vydává deníky Blesk a Aha, jí měl podle rozsudku zaplatit 900 tisíc korun, TV Nova pak 1,2 milionu korun. Pražský městský soud ve sporech s CNC i s TV Nova konstatoval, že novináři zásadním způsobem porušili presumpci neviny žalobkyně. Ve sporu Marešové s Mafrou a televizí Prima zatím soudy rozsudky nevynesly. Vydavatelství vesměs pochybení odmítají.

Marešová žalovala i vydavatelství Economia, žalobu ale později stáhla. Podle právníka Marešové a mluvčího Economie byla uzavřena mimosoudní dohoda, podrobnosti ale strany nezveřejnily.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Marešová byla obviněna z šesti vražd, soudy ji osvobodily. Nepodařilo se prokázat, že se skutky vůbec staly. Kvůli nezákonnému rozhodnutí o svém trestním stíhání a za ztížení společenského uplatnění se Marešová v dalším řízení domáhá od státu pěti milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky ČR, soud, média, nemocnice, Rumburk, odškodnění, VLM, žaloba, Městský soud v Praze, VLTAVA LABE MEDIA a.s., Praha, Economia, Czech News Center, TV Nova, MAFRA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VLM musí Marešové zaplatit 100 tisíc, část musí znovu řešit soud  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.