Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nejvyšší soud odmítl dovolání v první větvi Rathovy kauzy

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce, bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha a dalších aktérů případu korupce při zadávání zakázek na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici u Prahy. Novináře o tom dnes informoval advokát někdejšího politika Roman Jelínek.

Rath dostal v první větvi své korupční kauzy sedmiletý trest kvůli manipulacím s tendrem na opravu Buštěhradu. Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová i její manžel Petr byli odsouzeni kvůli korupci při zadávání zakázek Středočeského kraje k o rok nižším trestům. Trojici udělil odvolací soud i vysoké peněžité tresty. Tresty vězení v případu dostali další tři lidé, dva odešli od soudu s podmínkami, tři osvobodil.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v kauze dovolal kvůli neuznání odposlechů. Odvolací pražský vrchní soud totiž jako důkaz nepřijal policejní záznamy hovorů mezi obviněnými, které byly jedním z klíčových důkazů. Ratha tak zprostil čtyř z pěti bodů obžaloby a o rok a půl mu snížil trest. Dovolání podal i bývalý hejtman a další. "NS ve věci rozhodl tak, že dovolání nejvyššího státního zástupce a všech obviněných odmítl," uvedl Jelínek.

První pravomocný verdikt v případu manipulací se zakázkami Středočeského kraje padl v červnu 2019, sedm let od Rathova zadržení policií. Bývalého politika zatkli kriminalisté v květnu 2012, našli u něho krabici se sedmi miliony korun.

V druhé větvi procesu Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně prodloužil trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Druhou větví se ještě bude zabývat odvolací vrchní soud. Někdejší vlivný politik ČSSD Rath je ve vězení.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, soud, správa, korupce, Rath, Středočeský, David Rath, státní zástupce, ČSSD, Praha, Hostivice, zámek Buštěhrad, Středočeský kraj, Kateřina Pancová, Oblastní nemocnice Kladno, Pavel Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlos Mikitovský

jo tak tenhle korupčník musí být pěkně nasranej, že ho načapali

Středa, 17. března 2021, 18:21Odpovědět

Pepa Neko

Musí to být ponižující, být jediným, koho chytli. youtu.be/QDZIQ4jbvEo

Středa, 17. března 2021, 16:22Odpovědět

Nejvyšší soud odmítl dovolání v první větvi Rathovy kauzy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.