Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Nemocnice jsou na hraně, Polsko avizovalo svou připravenost pomoci

Kapacita českých nemocnic zůstává kvůli epidemii koronaviru na hraně, i když hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19 v pátek mírně ubylo. Vážných případů je ale stále přes 1700. Připravené pomoci je Polsko, které čeká na signál české strany, kdy pošle prvního pacienta. Nemocnice zatím situaci řeší mimo jiné převozy pacientů v rámci republiky, ve středních Čechách hledají kvůli nedostatku personálu zhruba 40 lékařů a 110 sester. Podle dat na webu ministerstva zdravotnictví bylo k dnešnímu odpoledni v celém Česku volných 143 lůžek intenzivní péče pro covidové pacienty, v Plzeňském a Karlovarském kraji ani jedno.

V pátek přibylo v ČR 13.074 lidí s nemocí covid-19, což o 1500 méně než ve čtvrtek a o 1700 méně než minulý pátek. Počet lidí, kteří se koronavirem nakazili od počátku epidemie, překročil 1,3 milionu, aktuálně je nakaženo přes 164.000 lidí.

V porovnání se čtvrtkem a minulým pátkem klesl denní počet nových případů v deseti ze 14 krajů. Mezidenní i mezitýdenní nárůst zaznamenal jen Jihomoravský kraj. V jižních Čechách a Ústeckém kraji se denní přírůstek snížil pouze proti čtvrtku a v Plzeňském kraji proti minulému pátku.

Nicméně nemocnice zůstávají plné a řada z nich není schopná pacientům zajistit obvyklé standardy poskytované péče. ČR proto v uplynulých dnech aktivovala zahraniční pomoc a požádala o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s covidem do Německa, Švýcarska a Polska. Náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska dnes uvedl, že polská strana čeká, kdy Česko pošle prvního pacienta. Nemocnice Pardubického kraje už tento týden vybraly prvního covidového pacienta ve vážném stavu, který by mohl být převezen k léčbě do zahraničí. Podle pátečního vyjádření mluvčí nemocnic Kateřiny Semrádové leží v Orlickoústecké nemocnici, kdy ho budou moci zdravotníci převézt, není zatím jasné.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) se dnes zatím obrátila s žádostí o pomoc do nemocnic na české lékaře a sestry z ambulancí a jednodenní chirurgie. "Pokud máte možnost své pacienty přesunout na lepší časy nebo je Vás ve vašem zařízení více, budeme rádi za pomoc," vzkázala jim Pecková prostřednictvím facebooku.

Pracovní příkaz, který mohou dát zdravotníkům hejtmani a pražský primátor na základě středečního rozhodnutí vlády, bude středočeské hejtmanství vystavovat po předchozí domluvě. Bez domluvy nehodlá zdravotníkům pomoc direktivně přikazovat.

Vláda kvůli kritické epidemické situaci v ČR rozhodla v týdnu nejen o možnosti hejtmanů povolat do nemocnic další lékaře a sestry, ale schválila i pracovní povinnost části studentů středních zdravotnických škol a mediků v nemocnicích. Vedle toho rozhodla o povinném testování zaměstnanců ve firmách.

V Praze i v krajích se ale v souvislosti s touto povinností zaplnila kapacita pro antigenní testy na covid. V hlavním městě je podle webu covid.praha.eu spravovaného magistrátem je asi padesátka míst, kde je možné si nechat antigenní test provést. Podle zjištění je ale možné pro příští týden možné najít termíny jen na některých z nich.

Epidemie dopadá i na krematoria, která jsou od začátku roku kvůli vysokému počtu úmrtí v souvislosti s koronavirovou epidemií vytížená. Počet zemřelých s covidem přesáhl v ČR od začátku epidemie 21 500. Mimo provoz je teď kvůli závadě kremační pec v jediném krematoriu v Karlovarském kraji a zesnulí jsou kvůli náporu v poslední době odváženi ke kremaci v mobilní chladicí jednotce do jiných krematorií.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, pacient, Polsko, COVID-19, Česko, pandemie covidu-19, Karlovarský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Středočeský kraj, Petra Pecková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice jsou na hraně, Polsko avizovalo svou připravenost pomoci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.