Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jsem sportovní dřevo. Jak si pro sebe najít sport, se kterým vás hubnutí bude bavit

PR článek

Je pro vás jakákoliv sportovní aktivita jen nepříjemnou vzpomínkou? Smířili jste se s tím, že váš talent je někde jinde? Zapomeňte na traumata z tělocviku, doba pokročila. Nikdy není pozdě vyzkoušet nové pohybové či sportovní aktivity. Ani hláška ´nemám na cvičení čas´ už neobstojí. I ti úspěšní se totiž hýbou. Vědí, jak moc je to pro tělo důležité. Jak se tedy naučit hýbat?

Zlehka na cvičení

Nejtěžší je začít, takže začněte ještě dnes.  Nečekejte na konec týdne, prázdnin, ani roku. Vhodnější chvíle už totiž nebude. Vyrazte na procházku (ne, nemusíte hned ujít 10 000 kroků za den) a cestou se zamyslete nad tím, jaký sport jste vždycky chtěli zkusit. Ať už vám k tomu chyběla vůle nebo odvaha, ten správný čas je teď. Najděte si nejbližší fitko, zapojte se do FB skupin nebo rovnou kontaktujte jejich členy. Uvidíte, že peer-to-peer entuziasmus je k nezaplacení. 

Najděte si parťáka

Pokud se nových začátků sami bojíte a víte, že vaše vůle často neobstojí, najděte si sparing partnera. Nejen, že vám přirozená lidská soutěživost pomůže, ale společná aktivita bude i více bavit. Ať už se porozhlédnete mezi vlastními přáteli nebo v komunitě lidí, co váš vysněný sport provozuje, je to správná volba. 

TIP: A počítá se i parťák elektronický. Chytré hodiny či sport/fitness tracker vám totiž mohou změřit spotřebu kalorií, a tím pádem i správně zorganizovat život s dietou. 

Nejezte blbě

Výživa je komplexní věc, fungující na principu několika na sebe navazujících úrovní. Aby pozitivně ovlivnily váš výkon, musíte je sladit i s vašimi cíli. Tou nejdůležitější úrovní ve sportovní i zdravé výživě, na které stojí všechno ostatní je energetická bilance, tedy poměr energetický příjem/výdej. ZÁKLADEM nastavení každého jídelníčku je tedy stanovení energetického (kcal) příjmu a výdeje vzhledem k vlastním cílům. 

Spočítejte si makra

Když tohle máte, můžete jít o patro níž. Tedy k trojpoměru makroživin - vhodného množství bílkovin, sacharidů a tuků v jídelníčku. Odvíjí se od věcí, jako současné sportovní a zdravotní cíle, druhu pohybových aktivit, pohlaví, věku a také vašeho výživového stylu.  

A pak jsou tu ještě mikroživiny - vitamíny, minerální látky a stopových prvky z dobře využitelných zdrojů. Ale. Sportem jejich potřeba roste, zvýšený příjem sám o sobě váš sportovní výkon nezlepší. Pokud tápete, určitě se tedy o všem poraďte s odborníkem, ušetříte si zklamání.

Pohyb jako radost, ne starost

Ať už si vyberete jakýkoliv sport, nezapomeňte, buďte k sobě shovívaví. Během cvičení byste se neměli cítit pod tlakem. NEMUSÍTE cvičit celou hodinu, NEMUSÍTE skončit v potu tváře na podložce a už vůbec není třeba ´ODCVIČIT SI JÍDLO´. Najděte si v pohybu svou vlastní radost, důvod, díky kterému se budete cítit dobře.

TIP: Na pitný režim nezapomínejte ani během sportu. Kromě obyčejné a jemně ochucené vody s ovocem či zeleninou vyzkoušejte různé iontové nápoje a proteinové koktejly.

Suplementujte

Většina doplňků výživy skutečně funguje. ALE,  jak název napovídá jejich účinek závisí na správně sestaveném jídelníčku a jeho cílech. Co může pomoct s výkonností? Určitě kreatin, dlouhodobě užívat 5g se vyplatí. Další věc jsou aminokyseliny, neboli BCAA. A samozřejmě kvalitní, nejlépe naturální protein.  Fajn je také kvalitní multivitaminová/minerálová formule. Hodí se v případě, když ještě nemáte vyladěný jídelníček (nebo nemusíte ovoce a zeleninu). Pokud trpíte na svalové křeče a únavu, pomozte si hořčíkem a vitamínem D.

Změňte úhel pohledu 

Pohyb je o radosti a dobrém pocitu z vlastního těla. Pokud jej berete hlavně jako bič, je to špatně. Raději kompletně změňte svůj mindset. Sport by měl přinášet štěstí, ať už ho děláte na jakékoliv úrovni. Místo ´Musím se změnit stůj co stůj´ si tedy řekněte ´Chci se hýbat a mám to štěstí, že moje tělo to dokáže´. A mantra ´Až spálím XY kalorií, budu šťastnější´, také neobstojí. Zkuste raději ´Díky pohybu se budu cítit ve svém těle lépe, umožní mi dobít potřebnou energii a lépe se soustředit´.

A nezapomeňte, že jen desetiminutová procházka mezi schůzkami vám zlepší den. Najděte si čas na ME TIME. V krátkodobém, i dlouhodobém horizontu se totiž vyplatí.

Ohodnoť článek

Štítky fittipy.cz, sport, hubnutí, stravování, jídlo, dřevo, Formule 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsem sportovní dřevo. Jak si pro sebe najít sport, se kterým vás hubnutí bude bavit  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.