Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zeman: Rusko by mělo nechat Navalného jít do voleb

Rusko by mělo nechat opozičního politika Alexeje Navalného kandidovat ve volbách, je zbytečné z něj dělat mučedníka, řekl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). Zavření Navalného do vězení je podle něj "cenzurou kandidáta". Za cenzuru prezident považuje také zablokování účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociální síti twitter.

Navalnyj, který je pokládán za nejvážnějšího soupeře prezidenta Vladimira Putina na ruské politické scéně, byl v neděli zatčen po příletu do Moskvy z Německa. V Berlíně se zotavoval ze srpnového pokusu o otravu, který připisuje Putinovi a jeho tajné službě FSB. Nyní v moskevské cele čeká na soud, který jej podle ruských médií nejspíše pošle na 3,5 roku do vězení pod záminkou neplnění pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Zeman připomněl ruský argument, že Navalnyj byl v podmínce, které nevyhověl. "Nicméně si myslím, že je zbytečné, aby z něho dělali mučedníka. Ať kandiduje, ať se uchází o přízeň voličů," řekl prezident. Je to podle něj stejné jako s Trumpovým profilem na twitteru. "Neboť zavřít někoho do vězení je forma cenzury. Cenzury kandidáta," dodal Zeman.

Trumpův účet Twitter zablokoval natrvalo, Facebook na dobu neurčitou a server YouTube zatím dočasně. Trump sociální sítě využíval ke zpochybňování výsledků listopadových prezidentských voleb, po násilnostech v Kongresu servery čelily kritice, že včas nezakročily. Twitter rozhodnutí odůvodnil hrozbou toho, že Trump bude prostřednictvím platformy nadále podněcovat svoje přívržence k násilí.

Podle Zemana je "stejný zločin" zablokovat Trumpův účet jako účet hokynáře z Kentucky. Jde o cenzuru, za kterou by měla být jakákoli firma postižena, uvedl. "S tím, co je cenzurováno, samozřejmě nemusím souhlasit. Ale vždy jsem citoval Voltairův výrok: Nesouhlasím s vámi, ale udělám vše pro to, abyste svůj názor mohl zastávat," dodal.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Rusko, USA, Zeman, opozice, internet, Trump, Navalnyj, Alexej Anatoljevič Navalnyj, Miloš Zeman, Donald Trump, cenzura, Mladá fronta DNES, věznice, Vladimir Vladimirovič Putin, Německo, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pepa Neko

A co kdyby někdo významný, třeba premiér, vyburcoval na twitru své příznivce proti podvádějícímu, zlému Zemanovi a dav důchodců by povalil bránu a vběhl mu do ložnice. Jestlipak by pan Křivda i poté vykřikoval, že blokace premiéra je cenzura? youtu.be/8q5O_S14KOM

Čtvrtek, 21. ledna 2021, 19:20Odpovědět

Zeman: Rusko by mělo nechat Navalného jít do voleb  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.