Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Češi letos rozeslali už 100 milionů zpráv přes datové schránky. Padne rekord?

Datové schránky letos lámou rekordy. Během jarní vlny pandemie Covid-19 si je nově zřizovalo vůbec nejvíc uživatelů v historii, když během jediného měsíce došlo až k 20 tisícům aktivacím nových datových schránek. A nyní, během podzimní vlny pandemie, zase raketově roste objem zasílaných datových zpráv. Dokonce natolik, že již ke konci listopadu jejich počet od začátku letošního roku překonal hranici 100 milionů.

Stalo se tak teprve podruhé v historii Informačního systému datových schránek (ISDS). Pro porovnání: za celý rok 2017, který byl dosud rekordní, se v České republice přes ISDS rozeslalo 102 milionů datových zpráv.

Na jaře byly i pokusy o datové spamy

„Během první vlny pandemie Covid-19 jsme byli svědky rekordního nárůstu počtu nově založených a aktivovaných datových schránek. To se během druhé vlny koronaviru neděje, měsíční přírůstky nově aktivovaných datových schránek odpovídají průměrným měsíčním hodnotám mimo pandemii. Co ale výrazně narůstá, je objem zasílaných datových zpráv,“ potvrzuje Martin Vondrouš, expert na využívání nových technologií ve společnosti Software602, jež se podílí na provozu ISDS jako subdodavatel.

Co přimělo Čechy tak „datovat“? Jednak zmiňovaná pandemie, jednak také rozhodnutí ministerstva vnitra, zadavatele ISDS, umožnit během stavu nouze rozesílání datových zpráv zdarma nejen na úřady, ale také komerčním subjektům. Jenom během jarní vlny koronaviru tak datovými schránkami proběhlo na 400 tisíc datových zpráv, na kterých si lidé zkoušeli, jak se ISDS používá a zda je lze skutečně odesílat zdarma. A také mezi nimi bylo několik pokusů o spam. Nicméně i po odečtení tohoto čísla by se celkový počet odeslaných datových zpráv za rok 2020 měl bezpečně dostat nad 100 milionů. A dost možná překoná onen rekordní rok 2017.

Bezpečně a zadarmo

Uživatelé datových schránek pochopili, že během pandemie je výhodnější komunikovat s úřady, ale i s dalšími subjekty elektronicky. Datová schránka má tu výhodu, že oproti e-mailu autora zprávy spolehlivě identifikuje. „Pokud vyplňujete nějaké žádosti a formuláře, dokáže je předvyplnit za vás daty z veřejně dostupných databází. Takové formuláře nebo žádosti nemusíte elektronicky podepisovat, protože datová schránka vás coby fyzickou (nebo i právnickou) osobu identifikuje. Je to zkrátka stejné, jako kdybyste přišli fyzicky na úřad a předložili občanský průkaz. Datová schránka vám tuto cestu ušetří, a navíc můžete svou žádost podat kdykoli bez ohledu na úřední hodiny dané instituce,“ vysvětluje Martin Vondrouš.

Založit datovou schránku je přitom velmi jednoduché. Úřady, ale i soukromé firmy si ji musí zřídit povinně ze zákona. Živnostníci a fyzické osoby to mají dobrovolné. Stačí zajít s občanským průkazem na jakoukoli pobočku Czech POINT, čili na jakoukoli poštu. „Je to vlastně jediná cesta, kterou musíte podniknout osobně, pakliže tedy nemáte občanský průkaz s čipem a doma čtečku čipů – v tom případě je možné si datovou schránku založit i vzdáleně z domova,“ dodává Vondrouš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Freepik.com

Štítky Datová schránka, Česko, pandemie, koronavirus, COVID-19, občanský průkaz, Software602, Ministerstvo vnitra České republiky, Czech POINT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi letos rozeslali už 100 milionů zpráv přes datové schránky. Padne rekord?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.