Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VOLBY 2020: Senátní volby vyhráli Starostové, ANO oslabilo, ČSSD propadla

Senátní volby letos vyhráli Starostové před ODS a KDU-ČSL. Ve volbách propadla ČSSD, která nedokázala obhájit ani jeden mandát z deseti, a nebude tak mít vlastní klub. Mandát už nezískal ani místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který tak po 24 letech horní komoru opustí. Oslabilo vládní hnutí ANO, které si udrželo jen jedno křeslo ze dvou.

Hnutí STAN a SLK získaly dohromady 11 senátorů z 27 možných. Prosadilo se všech deset jejich finalistů a Zbyněk Linhart (za STAN) už v prvním kole voleb před týdnem. Za ODS bylo zvoleno pět kandidátů a občanští demokraté posílili. KDU-ČSL získala letos tři senátory, o stejný počet křesel přišla.

Volbami zdvojnásobili své senátní zastoupení TOP 09 a Piráti. Piráti budou mít dva senátory díky letošní výhře Adély Šípové na Kladensku. TOP 09 má pět senátorů, což by jí stačilo na vlastní klub. Na znovuzvolení dosáhli oba finalisté hnutí Senátor 21. Senátora budou mít nově Svobodní díky jindřichohradeckému radnímu Jaroslavu Chalupskému a také Hradecký demokratický klub v osobě Jana Holáska, který byl zvolen i s podporou TOP 09 a Senátor 21.

Nejsilnější frakci by měli mít podle výsledků voleb Starostové společně s TOP 09, a to 28 členů. Podle zvyklostí tak budou mít hlavní nárok na obsazení postu předsedy Senátu. V klubu ODS by mělo být nejméně 21 senátorů. Klub KDU-ČSL by si měl zachovat 12 členů. Čtvrtou nejpočetnější frakcí by měl být i s pirátskými senátory sedmičlenný Klub pro liberální demokracii - Senátor 21. Klub ANO by měl být šestičlenný.

Početní složení frakcí ovšem ovlivní i to, zda se k nim v rámci povolebních vyjednávání připojí v případě zvolení některý ze zástupců menších uskupení.

Kromě Štěcha mandát neobhájili ani šéf senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (původně za ČSSD, nyní Za občany), ani předseda evropského výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL) a ani miliardář Ivo Valenta (za Soukromníky).

Senátorkou nebyla zvolena také někdejší disidentka a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (za Zelené). Návrat do horní komory se přes podporu TOP 09, ODS a STAN nezdařil řediteli Knihovny Václava Havla Michaelu Žantovskému na rozdíl od Ondřeje Febera. Starosta Stonavy a někdejší senátor Unie svobody, který v minulosti kandidoval i za zemanovskou Stranu práv občanů, se nyní prosadil jako člen ANO.

Podle očekávání v senátních volbách uspěla Miroslava Němcová (ODS) nebo Pirátka Adéla Šípová, která převezme štafetu nejmladší senátorky. Ze staronových senátorů se prosadili Jitka Seitlová (KDU-ČSL), starosta Vrchlabí Jan Sobotka a David Smoljak (oba za STAN) nebo Václav Láska a Tomáš Goláň z klubu Senátor 21. Z 23 senátorů, kteří letos usilovali o znovuzvolení, se to povedlo pouze osmi.

Účast v letošním finále senátních voleb byla čtvrtá nejnižší v historii, hlasovat přišlo 16,74 procenta voličů.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, výsledky, Starostové a nezávislí, ČSSD, ANO 2011, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Milan Štěch, Adéla Šípová, Zbyněk Linhart, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Senátní volby vyhráli Starostové, ANO oslabilo, ČSSD propadla  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.