Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Do senátních voleb bylo registrováno 235 kandidátů

K senátním volbám bylo letos připuštěno 235 kandidátů. Je to podobné jako při dvou posledních volbách do třetiny horní komory, ale méně než při předchozích volbách v roce 2014 v obvodech, kde se letos opět bude volit. Tehdy se hlásilo na 260 adeptů. Letos tři přihlášení nebyli registrováni. Vyplývá to informací od registračních úřadů.

O jednoho z přihlášených adeptů přišli na Strakonicku, Vyškovsku a na Ostravsku.

Nejmenší výběr budou mít lidé na Trutnovsku, kde se senátorovi za STAN a starostovi Vrchlabí Janu Sobotkovi postavili pouze tři konkurenti. Naopak na Ostravsku, Karvinsku a Kladensku si budou moci voliči vybírat ze 13 kandidátů.

Z 27 stávajících senátorů, jejichž mandát letos končí, obhajuje 22 členů horní komory. Patří k nim místopředseda Senátu Milan Štěch, předseda ústavní komise Jiří Dienstbier, předseda mandátového a imunitního výboru Ivo Bárek (všichni ČSSD), předseda evropského výboru Václav Hampl z klubu KDU-ČSL nebo předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl, který mandát obhajuje už ne za ČSSD, ale za své hnutí Za občany.

Mezi jejich konkurenty budou tradičně patřit lékaři, místní politici či podnikatelé, ale také někteří poslanci. K nim patří například někdejší předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) nebo předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Mezi adepty jsou i bývalí ministři Vítězslav Jandák a Miloslav Ludvík a Antonín Prachař. Do Senátu by se rádi vrátili podnikatelé Vladimír Železný a Václav Fischer, lékař Vladimír Dryml, starostka jednoho z ostravských obvodů Liana Janáčková nebo diplomat Michael Žantovský.

První kolo senátních voleb se uskuteční společně s krajskými volbami 2. a 3. října.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, ČSSD, Jan Sobotka, okres Ostrava-město, Starostové a nezávislí, Milan Štěch, Jiří Dienstbier, Ivo Bárek, Václav Hampl, Miroslav Antl, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlastimil Raušer

Senát už měl být dávno zrušený a měli by všichni tito kandidáti, kteří se chtějí živit jen politikou, po ptákách!

Neděle, 16. srpna 2020, 09:16Odpovědět

Do senátních voleb bylo registrováno 235 kandidátů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.