Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Česko vyšle do Bejrútu tým na záchranu z trosek, letět má odpoledne

Česko vyšle do Bejrútu na pomoc po ničivé explozi speciální tým hasičů USAR cvičený na vyprošťování lidí zavalených v troskách. Na twitteru o tom dnes ráno informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle něhož Libanon přijal českou nabídku pomoci. Zhruba čtyřicetičlenná skupina, v níž nechybí ani psovodi, by měla do libanonského hlavního města odletět odpoledne.

"Podle informací Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Libanon přijal naši nabídku na vyslání USAR týmu v počtu 37 osob. Předpokládaný odlet je dnes v 16:00," uvedl Hamáček. Na místo má vyrazit speciální tým, který funguje v rámci hasičského sboru hlavního města. "Složen by měl být ze 37 příslušníků a pěti psovodů," sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Dvě gigantické exploze v bejrútském přístavu, které v úterý poničily několik čtvrtí, si vyžádaly podle aktuálních údajů Libanonského červeného kříže přes stovku mrtvých a více než 4000 zraněných.

Takzvaný USAR tým (z anglického názvu Urban Search and Rescue) je složen z hasičů z Prahy a Moravskoslezského kraje. Je určen k vyhledávání a záchraně osob zavalených v troskách budov například po zemětřesení. Tým je schopný zhruba do deseti hodin vyrazit na pomoc, pakliže postižená země pomoc přijme, uvedli hasiči na twitteru. V minulosti pomáhal například po živelních pohromách v několika zemích.

Příčiny katastrofy jsou zatím nejasné. Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že pravděpodobně explodovaly tuny dusičnanu amonného, které byly v přístavu uskladněny. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že podle amerických vojenských expertů byl příčinou výbuchu zřejmě pumový útok. Exploze vyvolala otřesy o síle 3,5 stupně a byla citelná a slyšitelná až na Kypru, vzdáleném od Libanonu více než 200 kilometrů. Většina bejrútského přístavu byla srovnána se zemí a poškozeno bylo i mnoho dalších budov ve městě. Hlavní ulice v centru jsou podle svědků zasypány sutinami.

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, Libanon, hasiči, exploze, neštěstí, Česko, Bejrút, Jan Hamáček, ČSSD, Hasičský záchranný sbor, Martin Kavka, Donald Trump, Hasan Dijáb, Kypr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko vyšle do Bejrútu tým na záchranu z trosek, letět má odpoledne  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.