Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

FOTO: Vojáci a děti podpořili v Mali školu založenou Češkou

Čeští vojáci sloužící v Mali a děti z Roztok u Prahy podpořili školu, kterou v malijském hlavním městě Bamaku před lety založila Češka Dana Bartáková. Malijským dětem předali školní potřeby. Česká armáda, která v Mali vede výcvikovou vojenskou misi EU, to uvedla na svém webu. Podle Jakuba Šimíčka, tiskového důstojníka české vojenské jednotky sloužící na misi v Mali, žije v této africké zemi nemalá česká komunita.

K Čechům žijícím v Mali patří i Bartáková, která se do země přistěhovala v 60. letech minulého století se svým malijským manželem. "Paní Dana převážnou část života věnovala vzdělávání dětí. Po třicetileté praxi ve školství se rozhodla, že si založí vlastní školku. Ta se během let rozrostla na celý vzdělávací komplex," uvedl Šimíček.

Školku založila v roce 2002, ze začátku ji navštěvovalo 17 dětí. Dnes do ní chodí denně 150 dětí. "Za dva roky provozu školky mi sami rodiče navrhli, že by byli rádi, kdybychom otevřeli i školu, aby mohly děti pokračovat ve vzdělání. Tak jsme do toho šli," poznamenala Bartáková.

Vedení školy přenechala jednomu ze synů, ona sama se věnuje školce. Po deseti letech provozu školu rozšířili o gymnázium. Školu v současné době navštěvuje asi 400 bamackých dětí, gymnázium zhruba 200 studentů. "Učí se u nás děti ze všech sociálních vrstev. Velmi chudým dětem vzdělání sami sponzorujeme," uvedl syn Bartákové Mohamed Ludvík Touré. Podle Šimíčka nyní škola patří mezi tři nejlepší v Bamaku.

Vojáci nyní škole předali školní pomůcky, které pro chudé malijské děti vybrali jejich vrstevníci ze Základní školy Zdeňky Braunerové z Roztok u Prahy. škola spolupracuje s dětským hnutím Stonožka.

Autoři | Foto army.cz

Štítky ČR, Mali, armáda, sociální, charita, Evropská unie, Praha, Bamako, Roztoky, Armáda České republiky, Zdenka Braunerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vojáci a děti podpořili v Mali školu založenou Češkou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.