Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Novým vlastníkem české innogy bude maďarská MVM Group

Novým vlastníkem energetické skupiny innogy v Česku bude maďarská společnost MVM Group. Firmu odkoupí od německé E.ON. SE. Cenu transakce firmy nezveřejnily. Novináře o tom informoval mluvčí české innogy Martin Chalupský. Společnost je největším dodavatelem plynu v Česku, v současné době má 1,2 milionu odběratelů plynu a 0,4 milionu odběratelů elektřiny. Hodnota českých aktivit se podle odhadů pohybuje kolem 800 milionů eur (21,3 miliardy Kč).

Značka innogy i po prodeji maďarské firmě v Česku zůstane, měnit se nebudou ani současné smlouvy a ceny energetické firmy.

Akvizice české innogy je pro MVM Group důležitým krokem ve snaze o její expanzi ve střední Evropě. "Věříme, že tato transakce zvýší konkurenci na českém energetickém trhu," uvedl šéf MVM Group György Kóbor. Podotkl, že firma chce dále rozvíjet pozici innogy na českém trhu.

Výkonný ředitel innnogy v ČR Tomáš Varcop si od spolupráce s novým vlastníkem slibuje další rozvoj nabídky. "Chci ujistit všechny naše zákazníky a partnery, že pro ně budeme i nadále spolehlivým partnerem,“ uvedl.

Transakce, kterou ještě musí schválit Evropská komise, je posledním krokem ke splnění podmínek, které společnost E.ON nabídla Evropské komisi v souvislosti se schválením transakce mezi RWE a E.ON. Dřívější vlastník innogy, německá společnost RWE, se s E.ON v roce 2018 dohodla na rozdělení firmy.

E.ON získal podíl v innogy, RWE si naopak tehdy ponechalo aktivity innogy v odvětví obnovitelných zdrojů energie a získalo rovněž aktivity E.ON v tomto sektoru. Společnost E.ON vloni nabídla, že plynárenské a elektrárenské aktivity innogy v České republice prodá. Důvodem byla snaha rozptýlit obavy komise, že by převzetím části innogy mohla získat dominantní pozici na evropském trhu.

Agentura Reuters v březnu napsala, že mezi zájemci o maloobchodní aktivity innogy v Česku byly například i Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského, KKCG Karla Komárka, společnost Sev.en Energy Pavla Tykače, PPF Petra Kellnera a Pražská energetika (PRE).

Innogy na konci loňského roku v Česku zaměstnávala zhruba 4100 lidí. Firma v Česku zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby.

MVM mimo jiné vlastní v Maďarsku jadernou elektrárnu, paroplynové a solární elektrárny, provozovatele sítě a je také aktivní na trhu s plynem.

Podíl innogy na distribuci plynu v ČR v předchozích letech činil okolo 85 procent. Mezi největší konkurenční firmy v Česku patří například Pražská plynárenská či E.ON, který ještě samostatně působí na jihu Čech. Ke konkurenci patří i firmy, které se jinak specializují spíše na dodávky elektřiny, jako jsou ČEZ, Bohemia Energy a další.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Maďarsko, Německo, plyn, energie, firmy, innogy, E.ON, MVM Group, Česko, elektřina, RWE, Evropská komise, Pražská energetika, střední Evropa, Petr Kellner, Daniel Křetínský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým vlastníkem české innogy bude maďarská MVM Group  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.