Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Konference Forum 2000 zhodnotí vývoj demokracie od roku 1989

Pod mottem "Nespokojená demokracie: čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu " v neděli začne 18. ročník konference Forum 2000, která chce letos kriticky zhodnotit demokratizační procesy za posledních 25 let.

Mezi hlavními hosty tradičního setkání, které založil zesnulý prezident Václav Havel, bude tento rok někdejší ruský oligarcha a později vězeň Michail Chodorkovskij, běloruský aktivista Ales Bjaljacki nebo řada kubánských disidentů.

"V letošním roce si připomeneme 25. výročí pádu komunismu a protestů na (pekingském) náměstí (Brány) Nebeského klidu. Debaty se zaměří na úspěchy i nezdary demokratizačních snah, které od té doby proběhly v řadě různých zemí," uvedl výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal. Stranou zájmu diskusí nezůstanou ani aktuální mezinárodní problémy. Účastníci se budou věnovat situaci na Blízkém východě, v Latinské Americe, na Ukrajině nebo v Rusku.

Původně měli k tématům konference promluvit minulí i současní významní státníci jako bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov nebo nynější estonský prezident Toomas Hendrik Ilves, kteří nakonec do Prahy nedorazí. Místo nich vystoupí například někdejší předseda španělské vlády José María Aznar, bývalý palestinský premiér Salám Fajad, ruský opozičník Grigorij Javlinskij či známý historik Andrej Zubov.

Více než 20 zástupců bude mít kubánská opozice, kterou budou reprezentovat Antonio Rodiles, novinářka Yoani Sánchezová, katolický aktivista Dagoberto Valdés Hernández nebo právník René Manzano.

"Chtěli jsme, aby do Prahy přijeli i propuštění vězni z kubánského Černého jara 2003, kteří se rozhodli nepřijmout nabídku opustit zemi a dodnes žijí na Kubě. Bohužel těmto prominentním obráncům lidských práv ani po reformách nedovoluje vláda vycestovat," uvedl vedoucí latinskoamerického programu organizace Člověk v tísni Ondřej Juřík.

Hlavní projev při nedělním slavnostním zahájení přednese Chodorkovskij. Bývalý šéf ropného koncernu Jukos byl v roce 2003 zatčen a strávil deset let ve vězení za údajné daňové úniky a zpronevěry. Věznění někdejšího oligarchy kritici Kremlu označovali za mstu ruského prezidenta Vladimira Putina Chodorkovskému za jeho politické ambice a finanční pomoc ruské opozici. Loni se bývalý magnát dostal překvapivě na svobodu a nyní žije ve Švýcarsku, odkud se snaží podporovat opozici a demokratické změny ve své vlasti.

Konference potrvá do 15. října a kromě Prahy se bude konat také v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni, Kutné Hoře, Liberci, Opavě, Litomyšli, Bratislavě, Banské Bystrici, Košicích, Krakově a v Budapešti. Loni se jí zúčastnili nositelé Nobelovy ceny za mír dalajlama, Aun Schan Su Ťij a Frederik Willem de Klerk.

Zdroj: ČTK

Štítky Forum 2000, Michail Chodorkovskij, Železná opona, Praha, Václav Havel, Ales Bjaljacki, Michail Sergejevič Gorbačov, Vladimir Vladimirovič Putin, Aun Schan Su Ťij, Frederik Willem de Klerk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konference Forum 2000 zhodnotí vývoj demokracie od roku 1989  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.