Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vlak s respirátory a rouškami z Číny vyrazí na cestu 29. května

Vlak, který má do Česka přivést poslední zaplacenou dodávku ochranných prostředků proti šíření koronaviru nového typu, vyrazí z Číny zřejmě za tři dny. Za zhruba týdenním zpožděním stojí složitější celní řízení ze strany čínských úřadů. Náklad skončí v policejních skladech v Opočínku na Pardubicku a bude sloužit jako zásoba pro potřeby ministerstva vnitra. Novinářů tořekl šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD).

Pomůcky poptávané vnitrem v tendru za 1,4 miliardy korun budou podle Hamáčka nakonec sloužit jako základ státních zásob, jejichž vznikem pověřila vláda Správu státních hmotných rezerv (SSHR).

Rozhodnutí podle Hamáčka vychází z předstihu, ve kterém ministerstvo tendr vypsalo. "Pokud tendr dopadne úspěšně a nakoupíme to, základ rezerv bude to zboží, které nakoupí ministerstvo vnitra. Nakoupíme a předáme to státním hmotným rezervám," uvedl. Zásoby pro ministerstvo vnitra pokryje z minulých objednávek z doby nouzového stavu, které jsou na cestě.

Do výběrového řízení, jehož výsledky nyní ministerstvo vnitra vyhodnocuje, se přihlásilo podle Hamáčka několik desítek firem. "Jsou to české firmy, nutně to ale neznamená, že jsou to čeští výrobci, jsou to české firmy," zdůraznil. Zopakoval, že u některých komodit je Česko schopno poptávku vykrýt stoprocentně. Jde o sofistikovanější výrobky, například polomasky nahrazující respirátory třídy FFP3, a velkou část respirátorů FFP2. Co do poptávaného množství vidí ministr jako problémové klasické roušky a biologické obleky.

Vlak s poslední dodávkou ochranných pomůcek z Číny má dovézt osm milionů respirátorů a 60 milionů roušek. Z Číny měl podle původního plánu vyjet 21. května a do Česka by měl dorazit po dvou týdnech. Nový termín odjezdu je stanoven na 29. května. Poveze už zaplacené zboží, za jehož přepravu nechtělo ministerstvo už vynakládat více peněz za letecký most. Zdržení připsal Hamáček měnícím se předpisům pro vývoz z Číny. Ta se podle ministra snaží eliminovat problémy s certifikacemi, a formality tak trvají déle, než se čekalo. Finální destinací nákladu bude sklad policie v Opočínku, který stát užíval v době nouzového stavu.

Česko trpělo nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek od počátku koronavirové krize, postupně se ale situace zlepšila. Ministerstvo vnitra mělo od 20. března zajištěný letecký most z Číny s dodávkami roušek, respirátorů a dalšího materiálu. Letadla pomůcky přivážela několikrát týdně, poslední přistálo na pražském letišti počátkem května. Celkem bylo v letadlech přepraveno přes 2000 tun materiálu. ČR v Číně objednala 137 milionů roušek, 11 milionů lékařských ochranných masek, dále 5,5 milionu respirátorů, přes dva miliony ochranných obleků a brýlí, další miliony ochranných pomůcek a milion takzvaných rychlotestů.

Vláda na základě zkušeností z epidemie prostřednictvím SSHR nakoupí do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných a zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. Nákup rozdělí na dvě fáze. V první má správa nakoupit polovinu požadovaného množství v hodnotě až 1,85 miliardy korun. Pro druhou část vznikne takzvaný rezervační systém, přes který bude možné u vybraných dodavatelů rezervovat materiál a předfinální produkt.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Čína, koronavirus, správa, SSHR, pomůcky, respirátor, Jan Hamáček, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, ochranná pomůcka, ČSSD, Opočínek, Správa státních hmotných rezerv, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlak s respirátory a rouškami z Číny vyrazí na cestu 29. května  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.