Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Farma Kozí Hrádek přišla o ocenění. Jde o pomstu, tvrdí farmář

Státní zemědělský intervenční fond odebral Farmě Kozí Hrádek z Hustopečí nad Bečvou ocenění Klasa a Regionální potravina. Důvodem bylo porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání, uvedl fond v tiskové zprávě. O zjištění na farmě informovali na konci února také veterináři, kteří označili celkový stav farmy za tristní, chov skotu pak za katastrofální. Na místě našli uhynulé tele v bahně. Petr Graca z farmy sdělil, že kontrola a její protokol ze strany státních veterinářů je vylhaná a podvodná, celá věc podle něj není dořešená a chce se bránit soudní cestou. Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS) řekl, že si veterináři za výsledky kontroly stojí.

"Ve stáji byly všude velké nánosy trusu a bahna, bez podestýlky, tudíž si zvířata nemohla lehnout na suchý povrch. Dále bylo při kontrole nalezeno ve výběhu uhynulé tele, které se nacházelo v bahně. Kadáver telete byl zajištěn kriminální policií a odvezen na pitvu do Státního veterinárního ústavu Olomouc," sdělili veterináři.

Povrh výběhu pro skot byl podle nich "totálně zdevastován a rozšlapán". "Jakýkoliv pohyb zvířat v tomto prostředí byl velmi namáhavý a komplikovaný. Zvířata se bořila místy až po břicho ve směsi bahna a výkalů. Většina chovaných zvířat byla unavená, ve stoje usínala, případně se opírala o stěny stáje, aby si nemusela lehnout," dodali.

Zvířata byla podle veterinářů zakrslá, nahrbená, v oblasti krku, hýždí a břicha chyběla srst. "Následkem nánosů bahna došlo k vypadávání (vytrhnutí) takové srsti i s těmito nánosy a objevení rozsáhlých lysin. Chovatel měl k dispozici jako krmivo pro skot v místě hospodářství pouze senáž na pár dní a žádné seno. K dispozici bylo na místě přibližně 100 kg slámy, která se v kotcích pro skot nenacházela vůbec," uvedli tehdy veterináři, kteří kvůli podezření z týrání zvířat dali podnět policii.

Graca ČTK řekl, že prakticky nic z uvedeného není pravda. Zvířata sice podle něj byla špinavá, ale jenom kvůli tomu, že byla venku v době, kdy nebyl sníh. "Jde o pomstu Státní veterinární správy. My jsme předtím poukázali na to, že se dělají podvody v odběru krve u koz," řekl Graca. Uvedl, že farma dříve koupila stádo 43 koz a nechala jim udělat testy. "Tak jsme zjistili, že jsou pozitivní, a oklikou nám vzkázal tehdejší úřadující vedoucí SVS, aby zmizely z okresu nebo i z kraje, protože by byla vyhlášena karanténa," řekl. Bývalý majitel si je pak vzal podle něj zpátky. Podklady farma poskytla veterinářům. "Ti to smetli ze stolu a neřešili to," dodal. Podle něj pak ještě krajští veterináři vědí o tom, že při kontrole koz na jiné choroby se místo testů jednotlivých zvířat zabije kozel a pošle se jeho krev místo krve ostatních zvířat. "Tolik zkumavek podle toho, kolik koz máte na hospodářství," řekl. Na tuto praxi podle svých slov také upozornil krajské veterináře. Následně pak podle něj začaly problémy včetně poslední veterinární razie. O praktikách tamních veterinářů podle něj ví i krajský veterinární ředitel Aleš Zatloukal.

"SVS trvá na výsledku kontroly tak, jak jej zveřejnila v tiskové zprávě z konce letošního února. Cílem kontroly bylo zabezpečit dodržování pravidel pro dobrou životní pohodu zvířat, jejich zdraví a bezpečnost potravin. V žádném případě nebylo cílem inspektorů dozorovaného úmyslně poškodit," sdělil Majer.

Regionální potravina je prakticky nejprestižnější státní ocenění potravin, může jej získat pouze omezený počet produktů za daného kraje, musí zvítězit v soutěži. "Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu," dodal fond.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, potraviny, chov, kriminalita, ocenění, statek, veterinární lékař, Státní veterinární správa České republiky, Hustopeče nad Bečvou, Kozí Hrádek, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farma Kozí Hrádek přišla o ocenění. Jde o pomstu, tvrdí farmář  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.