Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Opavsko i Budějce. Lékaři v Česku prověřují několik podezření na koronavirus

Lékaři v Česku evidují několik podezření nákazy koronavirem. Dva případy jsou na Opavsku a dva muži jsou na infekčním oddělení v nemocnici v Uherském Hradišti, resp. v Českých Budějovicích. Naopak u pacientky hospitalizované v pražské Nemocnici Na Bulovce se koronavirus nepotvrdil. Češi nakupují ve velkém ochranné pomůcky a léky, například ústní roušky jsou na řadě míst vyprodané. Nový typ koronaviru, který se šíří z čínského města Wu-chan, si vyžádal již nejméně 82 mrtvých a přes 2800 nakažených.

Severomoravští hygienici nejprve informovali o Číňance, která před 11 dny přiletěla z Číny a v tuzemsku u ní propukl kašel a dostala teplotu. Druhým pacientem je Čech ve stáří přes 30 let, který je v Česku po návratu z Číny už tři týdny, celou dobu má ale zdravotní problémy. Výsledky obou pacientů by měly být známé v úterý.

Pacient na Zlínsku přišel nejdříve do Kroměřížské nemocnice, poté byl převezen na infekční oddělení Uherskohradišťské nemocnice, kde je v izolaci. Muž se nedávno vrátil z Číny. Zdravotníci v Uherském Hradišti mu odebrali vzorky a poslali je do Národní referenční laboratoře. Výsledky by měly být známy v úterý, řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Podle dostupných informací je muž ročník 1979 a pochází z Hulína.

Čínský turista leží izolován na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice, výsledek budou mít hygienici v úterý. "Nemocný dostává zdravotní péči, ale nevíme. Ve hře je chřipka, jiné akutní respirační onemocnění, musíme připustit, že je tam určité riziko i této infekce, je to možnost. V tuto chvíli nemáme výsledek, čekáme, zda se nepotvrdí chřipka nebo jiný respirační původce," řekla ředitelka českobudějovické hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Turista přijel do země 26. ledna. Jel z Budapešti, přes Bratislavu, do Vídně, Hallstattu, potom do jižních Čech. Na infekčním oddělení je od dnešního rána.

Ve Wu-chanu pobývají čtyři Češi. Dva z nich ve městě žijí dlouhodobě, o evakuaci projevili zájem dva další studenti. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jedná ČR o jejich evakuaci s Francií. Studenti by pak mohli kvůli karanténě zůstat právě ve Francii. Zástupci ministerstva zahraničí jsou s postiženými Čechy v kontaktu. Mají doporučení nevycházet z bytu, pokud to není nezbytně nutné.

Ministerstvo na svém webu upozorňuje případné cestovatele do Číny, že čínské úřady uzavřely či omezily dopravu do řady měst provincie Chu-pej. Česká diplomacie proto doporučuje, aby do nich lidé necestovali a zvážili i cestu do ostatních částí provincie. Pokud se lidé v ohrožených oblastech nacházejí, měli by kontaktovat ambasádu v Pekingu nebo generální konzuláty v Šanghaji, Čcheng-tu nebo Hongkongu. V asijských zemích by také měli být lidé na letištích připraveni na preventivní zdravotní kontroly.

Lékárny v Česku zaznamenaly extrémní poptávku po rouškách. Vyprodány jsou na mnoha místech také respirátory proti virům. "Za jedinou hodinu k nám dorazí stovky objednávek a poptávka po respirátorech na bázi nanovláken se celkově zvýšila o 600 procent," uvedl za firmu Ardon Safety Martin Netopil. "Jen během dnešního dopoledne se zájem zákazníků navýšil skokově o desítky procent. Objednávky respirátorů překročily objem 30 tisíc kusů. Návštěvnost e-shopu u této konkrétní kategorie se zvýšila o 5729 procent," sdělil ředitel firmy Manutan Tomáš Střelský. České cestovní kanceláře už také přijaly první storna zájezdů do Asie.

Pražský magistrát svolal na úterý poradu integrovaného záchranného systému. Cílem je prověřit připravenost bezpečnostních složek. Případ nakažení virem se v Praze zatím nepotvrdil. Na přijetí pacientů je připravena Nemocnice na Bulovce, kde s podezřením na koronavirus hospitalizovali například ženu z Brazílie, která cestovala po jihovýchodní Asii. Její výsledky ale byly negativní.

Čínská vláda ve snaze zamezit dalším přenosům koronaviru prodloužila až do neděle volno v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku, které začaly v sobotu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Čína, zdraví, koronavirus, COVID-19, Česko, okres Opava, České Budějovice, Nemocnice Na Bulovce, Wu-chan, Uherské Hradiště, pacient, respirátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opavsko i Budějce. Lékaři v Česku prověřují několik podezření na koronavirus  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.