Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Česko pošle Austrálii na zmírnění dopadů ničivých požárů dva miliony korun

Česká republika pošle Austrálii, kterou několik měsíců sužují ničivé požáry, dva miliony korun. Mají jí pomoci zmírnit dopady požárů ve státě Victoria. O zaslání peněz rozhodl ministr zahraničí Tomáš Petříček, sdělil dnes jeho tiskový odbor.

Katastrofální požáry zuří v Austrálii od loňského září a shořela při nich plocha o větší rozloze než Česko, zemřelo 26 lidí a zničeny byly asi dvě tisícovky domů. Ve státě Nový Jižní Wales dál hoří 130 požárů, z toho padesátka není pod kontrolou, a ve státě Viktorie dalších 40.

Konkrétní využití české humanitární pomoci má dojednat české velvyslanectví v Canbeře. "Zejména chceme podpořit lidi, kteří přišli o přístřeší, ověříme též možnosti podpory protipožární ochrany," uvedl Petříček.

Česká diplomacie podle něj zůstává v kontaktu s australskými partnery ohledně případné další pomoci a svou pomoc koordinuje i s Evropskou komisí a členskými státy EU. "Společně pomáháme Austrálii při mapování hořících území i při podpoře lidí, kteří vlivem požárů přišli o domovy. Výhledově podpoříme také dlouhodobější obnovu přírody a krajiny a opatření, která by měla snížit rizika opakování tak rozsáhlé katastrofy," uvedl tiskový odbor českého ministerstva zahraničí.

Z Česka poputuje do Austrálie pomoc i z jiných stran. Například pražský magistrát věnuje 160.000 korun australské organizaci Bushfire Emergency Wildlife Fund, která provozuje zoo v Melbourne. Peníze půjdou na pomoc při záchraně divokých zvířat a Praha je získá ze vstupného do zoo v Troji.

Austrálie se v letních měsících potýká s požáry každoročně, jejich brzký nástup a rozsah z nich však podle úřadů nyní učinil ty nejhorší zaznamenané.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, Austrálie, požár, diplomacie, humanitární, Česko, Tomáš Petříček, Victoria, Evropská unie, Evropská komise, Nový Jižní Wales, Canberra, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko pošle Austrálii na zmírnění dopadů ničivých požárů dva miliony korun  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.