Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Při raketovém útoku v Bagdádu zemřel šéf íránských jednotek Kuds

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl dnes v noci zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání. Oznámil to mluvčí iráckých Lidových mobilizačních sil (PMF), organizace zastřešující irácké milice podporované Íránem. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení íránských revolučních gard i americký Pentagon. USA nařídily okamžitou evakuaci amerických občanů z Iráku.

Americké ministerstvo obrany v komentáři k operaci u vedlo, že jejím cílem bylo odstrašit Írán od plánů na další útoky. Akce byla provedena na příkaz prezidenta Donalda Trumpa. Sulejmání podle Pentagonu "aktivně připravoval plány na útoky proti americkým diplomatům v regionu a na vojáky v Iráku a jinde". Stál i za nedávným útokem na americké velvyslanectví v Bagdádu.

Podle zpráv z irácké metropole dopadly do areálu mezinárodního letiště tři rakety. Útok si vyžádal až devět mrtvých a několik zraněných, rakety dopadly nedaleko nákladního terminálu a zapálily několik automobilů.

Podle iráckých činitelů přijel Muhandis na bagdádské letiště v konvoji vozidel, aby uvítal Sulejmáního, který předtím přiletěl do Bagdádu z Libanonu nebo ze Sýrie. Rakety explodovaly přesně v okamžiku, kdy šéf jednotek Kuds sestoupil ze schůdků letadla, aby se s Muhandisem a jeho lidmi přivítal. Všichni zahynuli. Tělo Sulejmáního bylo identifikováno jen podle prstenu.

"Vzhledem ke zvýšenému napětí, jež panuje v Iráku a celém regionu, vyzývá americké velvyslanectví americké občany řídit se cestovními pokyny pro rok 2020 a okamžitě odjet z Iráku. Američtí občané by měli odcestovat letecky, jakmile to bude možné. Pokud se to nepodaří, pak pozemní cestou do jiných států," stojí v doporučení ambasády USA.

Podle agentury AP útoky na vysoce postavené šíitské představitele mohou přinést zlom ve vývoji událostí na Blízkém východě. Lze očekávat tvrdou odvetu Íránu a všech sil, které v regionu podporuje, útok bude namířen proti zájmům USA a Izraele. Íránská oficiální reakce na incident zatím nepřišla.

Milice PMF v prohlášení uvedly, že šlo o "zákeřné americké bombardování". Právě tato skupina se označila za organizátora protestu, který v minulých dnech skončil vypálením recepce v areálu ambasády USA v Bagdádu. Demonstranti velvyslanectví napadli v úterý, ve středu se nakonec stáhli.

K PMF patří také proíránská skupina Katáib Hizballáh, která podle USA minulý pátek raketami zaútočila na iráckou základnu, na níž slouží i Američané a jeden z nich tam byl zabit. V neděli proto americká armáda zaútočila na pozice této skupiny v Iráku a 25 milicionářů zabila.

Alí Chameneí slíbil Americe tvrdou odvetu za smrt Sulejmáního

Smrt velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního znásobí pohnutky k odporu proti Spojeným státům a Izraeli. V reakci na noční útok v Bagdádu, jehož obětí se Sulejmání stal, to dnes prohlásil íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Původce útoku podle něj čeká tvrdá odveta.

Dvaašedesátiletého Sulejmáního zabila americká raketa na mezinárodním letišti v Bagdádu, při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul velitel iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. "Odchod Sulejmáního je hořký, ale boj bude pokračovat až do konečného vítězství a zločinci budou mít život těžší," uvedl Chameneí v prohlášení. V zemi má být vyhlášen třídenní státní smutek, pohřeb šéfa Kuds i ostatních obětí amerického útoku se očekává v sobotu.

"Írán a svobodné národy tohoto regionu" Solejmáního smrt pomstí, sdělil íránský prezident Hasan Rúhání v prohlášení. "Solejmáního mučednictví přiměje Írán, aby ještě rozhodněji čelil americké rozpínavosti a bránil islámské hodnoty. Írán a další země regionu, jež usilují o svobodu, se nepochybně pomstí," stojí v Rúháního prohlášení.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf prohlásil, že smrt Sulejmáního posílí odpor proti USA a Izraeli v regionu a po celém světě.  Ministrovo prohlášení rozšířila íránská televize. "Brutalita a tupost amerických teroristů, kteří zavraždili velitele Sulejmáního... nepochybně posílí odpor v regionu a na celém světě," konstatoval ministr. "Spojené státy nesou odpovědnost za veškeré následky tohoto ničemného dobrodružství," dodal.

Dnes bude podle agentury Reuters svolána mimořádná schůze hlavního íránského bezpečnostního orgánu, Nejvyšší rady národní bezpečnosti, která se má útokem na generálmajora Sulejmáního zabývat. Oznámil to v Teheránu mluvčí rady Kejván Chosráví.

Podle komentáře íránské televize je rozkaz prezidenta Donalda Trumpa k vraždě Sulejmáního "největší chybnou kalkulací Spojených států" od druhé světové války. "Lid regionu už Američanům nedovolí, aby tu zůstali," uvedla televize.

Demokraté v USA kritizují útok na Solejmáního, hrozí prý eskalace

Americký útok na Kásema Solejmáního by mohl vyvolat další nebezpečnou eskalaci násilí na Blízkém východě. V reakci na dnešní akci Spojených států v Iráku, při které zahynulo i několik dalších lidí, to uvedla předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Vojenskou akci kritizovali také někteří uchazeči o demokratickou nominaci v boji o Bílý dům včetně Joea Bidena. Podle něj by se USA mohly ocitnout na pokraji dalšího velkého konfliktu. Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru zveřejnil bez dalšího komentáře americkou vlajku.

"Nejvyšší prioritou amerických čelných představitelů je chránit americké životy a zájmy," uvedla v prohlášení demokratka Pelosiová. Podle ní ale Spojené státy nemohou dál ohrožovat životy svých vojáků, diplomatů a dalších občanů "provokativními a nepřiměřenými akcemi". "Nálet z dnešního večera by mohl vyvolat další nebezpečnou eskalaci násilí," dodala předsedkyně Sněmovny reprezentantů. USA a svět si podle ní nemohou dovolit stupňování napětí "do bodu, ze kterého není návratu".

Útok na Solejmáního podle Pelosiové americká administrativa provedla "bez konzultace s Kongresem". Podle Pentagonu zabila Solejmáního americká armáda na příkaz prezidenta Trumpa. Ten dnes na twitteru zveřejnil bez dalšího komentáře americkou vlajku.

Útok na Solejmáního dnes odsoudilo také několik demokratických prezidentských kandidátů. Bývalý viceprezident Joe Biden řekl, že prezident Trump "hodil dynamit do sudu s prachem". Spojené státy by se podle něj mohly ocitnout "na pokraji velkého konfliktu napříč Blízkým východem".

Také podle senátora Bernieho Sanderse "Trumpova nebezpečná eskalace" USA přivedla blíže "k další katastrofální válce na Blízkém východě". Útok odsoudila také další uchazečka o demokratickou nominaci do letošních prezidentských voleb, senátorka Elizabeth Warrenová. Podle ní se jedná o "bezohledný krok", který zvyšuje pravděpodobnost dalšího konfliktu na Blízkém východě. Solejmání byl nicméně podle Warrenové "vrah zodpovědný za smrt tisíců, včetně stovek Američanů".

Republikáni z Kongresu se za prezidenta postavili. Senátor Lindsey Graham Trumpovu "odvážnou akci proti íránské agresi" ocenil. "Íránské vládě: pokud chcete více, dostanete více," dodal. Republikánský šéf senátního výboru pro armádu Jim Inhofe uvedl, že Spojené státy netouží po válce, budou ale reagovat na hrozby vůči "našim občanům, vojákům a přátelům, jak prezident dlouho sliboval"

Irácký premiér považuje americký útok za agresi vůči Iráku

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí považuje noční americký útok, při němž zemřel íránský generál a irácký představitel, za agresi vůči Iráku a masivní porušení jeho suverenity. Americká armáda s pomocí ozbrojeného bezpilotního letadla v noci zaútočila v Bagdádu na auta, v nichž byli íránský velitel jednotek Kuds Kásem Solejmání a také člen vedení iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis.

Ten byl zástupcem velitele Lidových mobilizačních sil (PMF), jež sdružují mnohé milice, z nichž některé podporuje Írán a které jsou také součástí irácké armády.

Na útok už reagovali nejvyšší íránští představitelé prezident Hasan Rúhání a duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Zazněla slova o odvetě, která skoncuje s přítomnosti Američanů v Iráku.

Premiér Mahdí se obává, že americký útok "vyprovokuje v Iráku zničující válku". Útočnou akci, která se odehrála na bagdádském letišti, označil za útok na Irák a narušení jeho svrchovanosti, jež vyvolá válku v Iráku, celé oblasti a ve světě.

Velitel irácké skupiny Liga spravedlivých Kaís Chazalí dnes své oddíly uvedl do pohotovosti a nařídil jim, aby se připravily na boj. Podle něj Američané budou muset brzy z Iráku odejít. "Všichni velitelé by měli být v pohotovosti pro nadcházející bitvu a velké vítězství," řekl. Chazalího Liga má kolem 10 tisíc členů.

Další odpůrce americké přítomnosti v Iráku, duchovní Muktada Sadr, dnes řekl, že jeho milice jsou připraveny Irák bránit. "Jako vůdce iráckého vlasteneckého odboje vydávám rozkaz všem mudžáhidínům (bojovníkům), zejména Mahdího armádě...a všem vlasteneckým a disciplinovaným skupinám, aby byly připraveny chránit Irák," sdělil Sadr v prohlášení. Mahdího armáda má podle různých odhadů až 50 tisíc členů.

Sadrovy milice v minulosti bojovaly proti USA, postupně se Sadr zapojil do politického života, ale zůstal kritikem americké přítomnosti v Iráku. Agentura Reuter píše, že kritizoval také vměšování Íránu a vyzval všechny strany, aby se chovaly "moudře a rozumně".

Iráčané slavili smrt íránského generála tancem

Na bagdádském náměstí Tahrír ráno několik desítek Iráčanů tancem oslavovalo smrt íránského generála Kásema Solejmáního, jehož zabil noční americký útok v Bagdádu. Tahrír je ústřední bod několikaměsíčních protestů, které jsou namířeny proti irácké vládě i proti íránskému vlivu v Iráku. Záběry oslavujících Iráčanů zveřejnil na twitteru americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

"Iráčané při pouličním tanci za svobodu oslavují, že generál Solejmání už není," napsal k tomu šéf americké diplomacie.

Podle reportéra agentury AFP se "oslav" zúčastnilo několik desítek Iráčanů. "Káseme Solejmání, nadešlo božské vítězství. Tato smrt pomstila krev mučedníků," volali lidé.

Protesty v Iráku proti údajně zkorumpovaným politikům a špatným službám začaly v říjnu. Lidé požadovali odstoupení politických představitelů a kritizovali také Írán za jeho vliv v Iráku. Při potlačení demonstrací přišlo o život přes 400 lidí a zraněno bylo na 25 tisíc lidí.

Mnozí Iráčané tvrdí, že proti demonstrujícím zasahovali členové sil podléhajících Íránu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto [[File:Sardar Qasem Soleimani-01.jpg|Sardar Qasem Soleimani-01]]

Štítky Irák, Bagdád, Kuds, USA, Írán, Kásim Sulejmání, Donald Trump, smrt, letiště, Pentagon, Sajjid Alí Chameneí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při raketovém útoku v Bagdádu zemřel šéf íránských jednotek Kuds  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.