Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Český Solek podepsal v Rumunsku dohodu s E.ON za půl miliardy korun

Česká skupina Solek, která se specializuje na realizaci projektů fotovoltaických elektráren, uzavřela v Rumunsku desetiletou dohodu o závazném odběru elektřiny s firmou E.ON Romania. Předmětem smlouvy je odběr elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů ze čtyř solárních parků, které Solek v zemi vlastní a provozuje. Solek to dnes uvedl v tiskové zprávě. Celková hodnota transakce činí podle firmy přibližně půl miliardy korun.

Rumunské solární parky společnosti mají celkový instalovaný výkon 8,5 megawattu (MW) a byly vybudovány v letech 2012 a 2013. Jsou umístěné na jihu Rumunska, což je podle firmy oblast s nejvyšším slunečním zářením a zároveň se snadnou dostupností z Bukurešti. Solek uvedl, že na území Rumunska zrealizoval od roku 2012 už 11 projektů, z nichž zmíněné čtyři provozuje a dalších sedm prodal investorům.

"Rumunsko má pro fotovoltaiku dostatečný sluneční osvit a do budoucna i šanci na nový efektivní systém její podpory. Zatím tedy na trhu zůstáváme a zvažujeme i další investice," řekl dnes zakladatel a většinový majitel skupiny Zdeněk Sobotka.

Společnost Solek podle svého webu od založení v roce 2010 uvedla do provozu fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 36 MW a dalších 250 MW má v plánu v nejbližších letech. Hlavní sídlo firmy je v Praze, pobočky má také na Slovensku, v Rumunsku, v Chile a v Argentině.

V Česku instalovaný výkon solárních elektráren od roku 2012 stagnuje nebo mírně roste. Podle Energetického regulačního úřadu bylo na konci třetího čtvrtletí v ČR instalováno asi 2045 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábí. Při takzvaném solárním boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Rumunsko, energie, solární, firmy, Solek Group, E.ON Romania, E.ON, Česko, Bukurešť, Zdeněk Sobotka, Energetický regulační úřad, Chile, Argentina, Slovensko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Solek podepsal v Rumunsku dohodu s E.ON za půl miliardy korun  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.