Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

KDU-ČSL v krajských volbách někde spojí síly s dalšími subjekty

KDU-ČSL bude příští rok v krajských volbách kandidovat v Ústeckém kraji společně s ODS, v Pardubickém kraji se stranou SNK Evropští demokraté a hnutím Nestraníci. Blízko je i dohoda o společné kandidatuře s TOP 09 a STAN ve Středočeském kraji, o dalších možnostech lidovci jednají. Po dnešním zasedání lidovecké celostátní konference, která je nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy, to novinářům řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

"Na mnoha místech se nám daří pokročit, případně už dovést do finále jednání s dalšími politickými subjekty a stranami. Budeme na mnoha místech kandidovat v koalicích tak, abychom dokázali uspět ve volbách ve prospěch občanů jednotlivých krajů," řekl Výborný, který k mimořádnému sjezdu 25. ledna skončí z rodinných důvodů ve funkci předsedy strany.

V Jihomoravském či Zlínském kraji budou lidovci kandidovat samostatně. "Důvody jsou často prozaické, protože v těchto krajích dává smysl být domluveni dopředu o koaliční spolupráci s dalšími stranami po volbách, protože v krajských volbách neplatí d'Hondtův systém přepočtu hlasů na mandáty," uvedl Výborný.

Programové priority lidovců se podle něj budou lišit region od regionu. V Pardubickém kraji to například bude doprava, ve Zlínském kraji rezonuje téma zdravotnictví a stavby nové nemocnice. Lidovecký hejtman Jiří Čunek ji chce postavit v Malenovicích. Kvůli odporu některých krajských zastupitelů se však bude zkoumat i možnost, kolik by stála rekonstrukce a dostavba nynějšího areálu zlínské nemocnice, který leží na opačné straně krajského města. Podle Výborného by nová nemocnice byla nejmodernějším zařízením nejen v České republice, ale i ve střední Evropě. Čunek má podporu vedení strany.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, KDU-ČSL, volby, kraje, krajské volby, Marek Výborný, Pardubický kraj, ODS, TOP 09, Starostové a nezávislí, SNK Evropští demokraté, Středočeský kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KDU-ČSL v krajských volbách někde spojí síly s dalšími subjekty  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.