Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Mrtvých v Ostravě je šest. Pachatel se na útěku zastřelil, motiv policie zatím nezná

, aktualizováno 10. prosince 2019, 10:52

Pachatel dnešní střelby v ostravské fakultní nemocnici se na útěku střelil a po několika minutách těžkým zraněním podlehl. Policie potvrdila, že muž střílel z krátké ruční zbraně. Zastřelil šest lidí, dalších dva jsou zranění. Motiv jeho činu zatím policie nezná. Podle ministra vnitra se jednalo o dvaačtyřicetiletého muže z Opavska.

"Policie vypátrala vozidlo, z místa nálezu se ozvala střelba. Policie zjišťuje totožnost muže, který se před zásahem policie střelil do hlavy," uvedla policie na twitteru.

Střelba má podle policie šest obětí. Podle premiéra Andreje Babiše zemřeli i dva těžce zranění. 

Policie přijala oznámení o střelbě v 07:19. První hlídka přijela na místo v 07:24. "V současnosti provádíme úkony směřující ke ztotožnění pachatele a zajišťujeme bezpečnost v okolí místa události," uvedla policie na twitteru. Zasedá krizový štáb města Ostravy. Na místo míří premiér Babiš i ministr vnitra Jan Hamáček.

"V daný okamžik zasedá krizový štáb. Všechny složky integrovaného záchranného systému na něm mají informovat o tom, jaký je stav věci," řekl po 9:00 Vondrák. Podle něj jde o zcela mimořádnou situaci, která dosud v historii kraje neměla obdoby. "Bohužel taková je dneska doba. Neznáme motiv, neznáme příčiny," řekl Vondrák.

Kvůli události v Ostravě pražská policie navýšila již probíhající bezpečnostní opatření v souvislosti s Adventem. Konkrétně byl zvýšen výkon služby v okolí pražských nemocnic policisty vybavenými balistickou ochranou a dlouhými zbraněmi.

V souvislosti se střelbou ve Fakultní nemocnici v Ostravě pátrala policie po nebezpečném ozbrojeném pachateli, který se pohyboval v stříbrno-šedém vozidle Renault Laguna 9T57401. Policie po třech hodinách vypátrala vozidlo, z místa nálezu se...

Podle dostupných informací se střílelo na traumatologické ambulanci. Pracovnice z fakultní nemocnice řekla, že zaměstnanci zůstávají na oddělení a nesmějí vycházet. "Všichni jsou nervózní," uvedla.

Kvůli střelbě byla uzavřena i sousední Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Škola uzavřela vchody a o střelbě studenty a personál informovala rozhlasem.

Střelba se odehrála na traumatologické ambulanci v budově polikliniky. Podle Babiše jsou mezi oběťmi lidé z čekárny. Pachatel podle něj střílel zblízka, mířil na hlavu a na krk. "Nechápu, jak je to vůbec možné," řekl premiér. Rodinám obětí přislíbil pomoc.

Babiš věří, že policie případ vyřeší rychle. Nevidí důvod, pro svolání bezpečnostní rady státu. Ministr vnitra, policejní prezident, krajský policejní prezident a hejtman tvoří krizový štáb. Krizový štáb svolal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Policie posiluje bezpečnostní opatření

Policie po dnešní střelbě v ostravské fakultní nemocnici posiluje dohled nad vybranými měkkými cíli po celé republice. Policie to sdělila na twitteru. Podle policejního prezidia jde například o školy, nemocnice nebo obchodní centra. Policisté požádali veřejnost o trpělivost a ohleduplnost.

Za měkké cíle jsou označována také veřejně přístupná místa, na nichž by mohlo být najednou hodně lidí a která nejsou trvale chráněna. Jde například o letiště, nádraží, trhy či veřejná shromáždění. Na těchto místech bude podle prezidia více policejních hlídek.

Zeman vyjádřil soustrast pozůstalým

Prezident Miloš Zeman vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým po obětech dnešní střelby v ostravské nemocnici. Poděkoval příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům a všem, kteří pomáhají. Na twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Na sociální síti vyjadřují soustrast i další politici z řad vládních stran i opozice. Podle posledních zpráv si střelba vyžádala šest lidských životů.

"Pan prezident vyjadřuje hlubokou soustrast pozůstalým. 'Ve svém srdci jsem s vámi, myslím na vás v těchto tragických hodinách,' uvedl pan prezident. Příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům, všem, kteří nyní pomáhají, vyslovuje pan prezident velké poděkování," uvedl Ovčáček.

"Těžko se mi hledají slova. Doufám, že se podaří brzy dopadnout pachatele střelby v Ostravě. Upřímnou soustrast všem blízkým obětí," napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). "Mé myšlenky jsou se zaměstnanci a pacienty Fakultní nemocnice v Ostravě. Přesně před měsícem jsem měla možnost toto pracoviště plné profesionálů navštívit. Takováto tragédie se u nás již nikdy nesmí opakovat," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který z Ostravy pochází, napsal, že je událostmi - brutálním útokem a počtem obětí - šokován.

Zeman vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech střelby v Ostravě

Prezident Miloš Zeman vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým po obětech dnešní střelby v ostravské nemocnici. Poděkoval příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům a všem, kteří pomáhají. Na twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Na...

"Jsem otřesen zprávami o tragédii v Ostravě. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem příbuzným a přátelům obětí tohoto útoku. Je to obrovské neštěstí," uvedl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Poděkoval policii a záchranářům za nasazení.

"Rád bych vyjádřil svou upřímnou soustrast rodinám a přátelům obětí střelce v Ostravě. Jsem přesvědčený, že policie na místě koná maximum, aby pachatele dopadla. Životy obětem bohužel však už nikdo vrátit nemůže," uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Soustrast pozůstalým a naději, že pachatel bude brzy dopaden, na twitteru vyjádřili dále například předsedové ODS Petr Fiala a STAN Vít Rakušan, šéf lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek nebo předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky střelba, nemocnice, Ostrava, střelec, policie, Andrej Babiš, okres Opava, Ivo Vondrák, Miloš Zeman, Jiří Ovčáček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrtvých v Ostravě je šest. Pachatel se na útěku zastřelil, motiv policie zatím nezná  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.