Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Senát lituje, že EU nepodpořila své rozšíření o země Balkánu

Český Senát lituje, že se prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na říjnovém summitu neshodli na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Senátoři dnes po projednání zprávy o výsledcích jednání Evropské rady v usnesení uvedli, že tyto rozhovory považují za důležité kvůli stabilitě a bezpečnosti v bezprostředním sousedství unie.

Evropští lídři by měli podle horní komory prodiskutovat do summitu mezi EU a státy západního Balkánu v květnu příštího roku důvody nesouhlasu některých členských států. Měli by se pokusit najít takové řešení, aby byla přístupová jednání s Albánií a Severní Makedonií zahájena. Horní komora v usnesení vyzvala českou vládu, aby debatu s ostatními členskými státy podnítila.

Pro zahájení přístupových rozhovorů s oběma balkánskými státy se vyslovila na říjnovém summitu velká většina členských zemí. K potřebné jednomyslnosti to ale nestačilo. Podle diplomatů byla proti zejména Francie, výhrady mělo i Nizozemsko a Dánsko. Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že jde o špatný signál pro celý region západního Balkánu.

Evropská rada slíbila oběma státům začít jednání do konce října, pokud splní stanovené podmínky. Tirana i Skopje podle Evropské komise požadavkům vyhověly, avšak summit se na slíbeném kroku neshodl.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, Albánie, Severní Makedonie, senát, diplomacie, Evropská unie, Senát Parlamentu ČR, Balkán, rozhovor, Evropská rada, Vláda ČR, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senát lituje, že EU nepodpořila své rozšíření o země Balkánu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.