Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Správce Monsport by mohl stáhnout žalobu na BD Svatopluk

Správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josef Monsport připouští, že by mohl stáhnout žalobu na bytové družstvo Svatopluk, uvedla Česká televize (ČT). Žalobou se domáhá zaplacení 22 milionů za nájem za byty v Horoměřicích u Prahy za poslední tři roky. Monsport zároveň ČT řekl, že je připraven s jednotlivými členy družstva Svatopluk o případném prodeji domů jednat.

Ústavní soud (ÚS) tento týden odmítl stížnost družstva Svatopluk proti verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého mají někdejší klienti H-Systemu domy v Horoměřicích vyklidit.

"Mám jisté obavy, jestli a v jakých časových horizontech vůbec, i pokud bychom vyhráli, budeme schopni z toho družstva nějaké peníze dostat a kolik," uvedl Monsport k případnému stažení žaloby. O osudu lidí z Horoměřic by mělo být podle ČT jasno do dvou týdnů, kdy by se měl podle konkurzního správce sejít věřitelský výbor. Výbor může definitivně rozhodnout o formě prodeje domů.

Podnikatel zapletený do Panama Papers. Kdo je Josef Monsport?

Josef Monsport. Jméno, které se v posledních dnech objevuje v médiích čím dál častěji. Monsport je správce konkurzní podstaty v kauze H-Systemu. Redakce Drbny se podívala také na jeho minulost, která je spojená s několika kauzami, které neunikly...

Členové družstva Svatopluk tvoří část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy H-System. Domky si dostavěli, ale bez souhlasu konkurzního soudu. Podle verdiktu Nejvyššího soudu má konkurzní správce právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů.

Předseda SBD Svatopluk Martin Junek ČT řekl, že členové družstva začali uvažovat o tom, že by si své domy koupili za vysokou cenu potřetí. "Když přijde někdo s rozumným nápadem a bude to mít uchopitelnou podobu, tak já jsem pro a jednejme třeba i s ním i s panem Junkem," uvedl k tomu Monsport. Konkurzní správce může zorganizovat přímý prodej nebo prodej prostřednictvím dražby.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v týdnu řekl, že by bylo nejlepší, kdyby o nemovitosti nikdo neprojevil zájem a kdyby jedinými zájemci byli lidé, kteří domy postavili z vlastních peněz. Bytové družstvo Svatopluk také chce na odkup domů získat úvěr. Družstvo již Babiše požádalo, aby stát u banky za úvěr ručil. Kvůli věku obyvatel totiž bude obtížné úvěr získat.

Stát také uvažuje o takzvaném mimořádném opatření, kterým by podvedené klienty alespoň částečně odškodnil. Monsport po nálezu Ústavního soudu podle ČT uvedl, že by rád prodal domy jako celek jednomu majiteli, který by je současným obyvatelům dál pronajímal.

Autoři | Foto youtube.com

Štítky ČR, soud, právo, byty, stavby, H-System, Josef Monsport, Česká televize, žaloba, družstvo, Horoměřice, dům, Praha, Ústavní soud České republiky, Nejvyšší soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správce Monsport by mohl stáhnout žalobu na BD Svatopluk  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.