Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Neckermann zatím zrušil jeden zájezd, do konce října jich má 650

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, zatím musela zrušit jeden svůj naplánovaný zájezd. Do konce října jich má firma prodaných kolem 650, o jejich osudu rozhodnou jednání s nasmlouvanými hotely. Firma má v zahraniční nyní zhruba 1050 českých klientů. Novinářům to dnes řekl mluvčí CK Neckermann Jan Šrámek.

Britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, v pondělí vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Neckermann jako dceřiná firma britské společnosti byl následně nucen zastavit veškerý prodej jak vlastních zájezdů a pobytů, tak zájezdů a pobytů z koncernu skupiny a dalších tour operátorů.

Tuzemská kancelář v pondělí nevyloučila, že bude rušit některé už prodané zájezdy. V takovém případě klienti obdrží zpět celou sumu, kterou zaplatili, uvedl mluvčí.

Do konce října má firma prodáno zhruba 650 zájezdů. Zrušen byl zatím jeden z nich a jeden klient se musel vrátit domů dříve. V případě dalších podle Šrámka rozhodnou individuální jednání s jednotlivými hotely a dalšími nasmlouvanými provozovateli, které se uskuteční v následujících dnech. Zájezdy by tak firma neměla rušit plošně.

Některé hotely, které má CK zajištěné pro své zájezdy, podle Šrámka požadují kvůli vzniklé situaci garance o platbách za služby a další věci. "Většina hoteliérů nás podporuje a chápou situaci, někteří však kvůli současné atmosféře žádají různé garance. Ty se nám zatím daří ve většině případů poskytovat," řekl Šrámek.

To potvrdil i místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. "Většina českých klientů bez jakýchkoliv problémů pokračují ve své dovolené. Po některých z nich hotely žádaly garance či platby, Neckermann však poskytl garance," uvedl dnes Papež. Několik turistů podle něj muselo svůj pobyt na místě zaplatit, cestovní kancelář jim částku následně podle Papeže proplatí.

Firma také ujistila, že pro své klienty, kteří jsou nyní v zahraničí, zajistí bezpečný návrat do Česka. Mluvčí CK v této souvislosti upozornil, že nejde o nárazové návraty, turisté by se podle něj měli vracet podle plánovaných termínů jejich dovolené. V pondělí firma uvedla, že je v cizině asi 1100 jejich klientů, část z nich se už vrátila podle plánů domů, další část pak naopak odcestovala na plánovanou dovolenou. Nyní je tak v zahraničí kolem 1050 turistů Neckermannu. Jejich počet by se měl s končící sezonou postupně snižovat.

Krach britské Thomas Cook je podle odborníků dosud největším případem úpadku cestovní kanceláře. Firma si nedokázala zajistit dodatečné peníze, které požadovaly věřitelské banky, a britská vláda finanční pomoc poskytnout odmítla. Thomas Cook je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. V pondělí s ní na dovolené v zahraničí bylo kolem 600 tisíc lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Británie, turistika, firmy, Neckermann, Thomas Cook, zájezd, cestovní kancelář, Jan Šrámek, hotel, Česko, Thomas Cook s.r.o., vláda Spojeného království, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neckermann zatím zrušil jeden zájezd, do konce října jich má 650  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.