Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Fiala navrhl schůzku opozice kvůli posledním Zemanovým výrokům

Předseda ODS Petr Fiala navrhl šéfům ostatních opozičních stran s výjimkou SPD schůzku před úterním jednáním Sněmovny. Chce s nimi řešit společný postup s ohledem na postoj prezidenta Miloše Zemana ke kauze Čapí hnízdo. Prezident ve čtvrtek řekl, že pokud nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman obnoví trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), využije svého ústavního práva abolice a trestní stíhání zastaví.

"Vzhledem k nepřijatelnému tlaku prezidenta Zemana na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce ve věci Čapího hnízda - a důsledkům pro důvěru v právní stát a rovnost před zákonem - jsem proto navrhl předsedům opozičních stran (Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN), abychom se v úterý před jednáním Poslanecké sněmovny setkali a zformulovali náš společný postoj jako jasnou pozici politické alternativy: aby se to, co bylo ještě včera nepředstavitelné, nestalo zítra běžným a normálním," napsal Fiala na twitteru.

Už dříve Fiala uvedl, že prezident svým vyjádřením o možné abolici vytváří nepřijatelnou situaci pro nejvyššího státního zástupce. "Je to další tvrdý úder v důvěru v právní stát a rovnost občanů před zákonem," uvedl Fiala. Podle něho Zeman takto dává najevo, že jsou dvě kategorie občanů, pro něž platí různá pravidla.

Pražské městské státní zastupitelství nedávno zastavilo trestní stíhání Babiše i dalších obviněných v případu dotace pro farmu Čapí hnízdo. Rozhodnutí je pravomocné. Městské státní zastupitelství ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může usnesení potvrdit, nebo zrušit. Na přezkoumání má tři měsíce.

Autoři

Štítky ČR, kriminalita, Babiš, Zeman, ODS, opozice, Čapí hnízdo, Petr Fiala, trestní stíhání, Miloš Zeman, státní zástupce, Andrej Babiš, Pavel Zeman, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fiala navrhl schůzku opozice kvůli posledním Zemanovým výrokům  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.