Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Česká diplomacie vyzvala Rusko k respektování práv a svobod lidí

České ministerstvo zahraničí je znepokojeno hromadným zatýkáním pokojných demonstrantů v Moskvě. Na svém twitterovém účtu vyzvalo ruské úřady, aby respektovaly základní lidská práva. Při sobotní demonstraci proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva zadržela policie v centru ruské metropole několik set lidí.

"Jsme znepokojeni opětovným masovým zatýkáním pokojných demonstrantů v Moskvě," uvedlo dnes české ministerstvo zahraničí. Ruské úřady vyzvalo k respektování základních lidských práv a svobod. V souvislosti s nadcházejícími volbami do místních zastupitelstev apeloval Černínský palác na Rusko, aby ctilo závazky vyplývající z členství země v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Už o minulém víkendu reagovala česká diplomacie na zadržení stovek lidí pokojně protestujících v Moskvě. Upozornila, že svoboda shromažďování je garantována mezinárodněprávními závazky, a proto lidem má být umožněno projevit svůj názor i tímto způsobem.

Lidé v centru Moskvy v sobotu demonstrovali proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva. Do protestu se lidé zapojili navzdory úřednímu zákazu a přes důrazné policejní varování. Ještě před začátkem akce byla zatčena prominentní opoziční aktivistka Ljubov Sobolová v taxíku, když se snažila dorazit na demonstraci, a byla odvezena v policejním autě, informovala agentura Reuters.

Ruské úřady uvedly, že zadržely 600 lidí a že demonstrace se zúčastnilo 1500 lidí. Záběry z protestů nicméně podle agentury Reuters naznačují vyšší účast. Podle serveru OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky, zadržela policie 828 účastníků demonstrace. Minulou sobotu bylo při podobné akci zadrženo v Moskvě přes tisíc lidí a organizátorům hrozí vysoké tresty vězení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Rusko, demonstrace, diplomacie, Moskva, volby, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Černínský palác, Ljubov Sobolová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká diplomacie vyzvala Rusko k respektování práv a svobod lidí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.