Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ze schvalování útoků v Christchurchi viní policie dalšího člověka

Policie obvinila druhého člověka v souvislosti se schvalováním březnových teroristických útoků v mešitách na Novém Zélandu. Na dotaz to dnes bez dalších podrobností sdělil dozorový státní zástupce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Za podporu a propagaci terorismu na veřejně přístupných počítačových sítích hrozí pachatelům pět až 15 let vězení, případně také propadnutí majetku.

"Trestní stíhání je vedeno proti dvěma osobám. Obě trestní věci se nachází v přípravném řízení, bližší informace proto nelze v současné fázi s ohledem na neveřejnost přípravného řízení sdělit," uvedl Bílý.

Na zahájení prvního trestního stíhání upozornil v květnu Deník N. Tehdy také s odvoláním na Bílého napsal, že policie vede trestní řízení kvůli čtyřem dalším příspěvkům týkajícím se masakru v Christchurchi.

Osmadvacetiletý pravicový extremista z Austrálie zastřelil při útoku ve dvou mešitách pět desítek lidí. Celou akci nahrával a vysílal v přímém přenosu na internetu. Soudní proces s ním začne příští rok v květnu. Muž se bude zodpovídat z 51 vražd, 40 pokusů o vraždu a z teroristického útoku.

Česká policie krátce po útoku oznámila, že prověřuje, zda se někteří lidé především na internetu a sociálních sítích nedopustili schvalování tohoto trestného činu. Jakékoliv podněcování k nenávisti tehdy označili za nepřijatelné jak ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), tak i policejní prezident Jan Švejdar.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Nový Zéland, kriminalita, terorismus, policie, Christchurch, Státní zastupitelství ČR, Praha, Austrálie, Jan Hamáček, Jan Švejdar, Deník N, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze schvalování útoků v Christchurchi viní policie dalšího člověka  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.