Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Letní vedra útočí, podívejte se na tipy, které vám pomohou od horka

PR článek

Většina lidí z měst začíná řešit nesnesitelné vedro v bytech a domech. Lidé, kteří nemají bazén, hledají únik z parna, které město kumuluje a drží i přes noc. Poradíme vám, jak si dopřát chládek třeba i ve střešním bytě.

Tekutiny jsou základ

Neustále omílaný tip, jak se zchladit. Tedy dostatečně pít. V těchto parných dnech se doporučuje vypít až 4 l tekutin, spíše více. Nemyslí se tím ovšem slazená limonáda, ale voda. Pokud se chcete zchladit, doporučujeme si pořídit džbán nebo karafu, do které dáte mátu s okurkou nebo citronem. Přes noc dejte džbán vychladit a druhý den máte připravené skvělé letní osvěžení. Nejlepší je samozřejmě mít džbánů hned několik, aby byl přísun tekutin zajištěn po celý den. Na dodržování pitného režimu nezapomínejte ani u dětí.

Větrání horko zahání

Pokud větráte přes den, pak vedro vniká do místností a spíše dochází k zahřívání. Nejlepší je vytvořit trochu průvanu v noci, který prožene celý byt, vyžene teplo a ochladí jednotlivé místnosti. Nad ránem, kdy se teploty opět zvedají, okna zavřete, a chladný vzduch zůstane uvnitř. Rozhýbat ho pak můžete třeba ventilátorem.

Studená sprcha ve vedrech, která se už nedají vydržet

Nejjednodušší způsob pro lidi, kteří nedisponují zahradou a bazénem je ochlazení ve sprše. Vodu regulujte od vlažné až po studenou, aby nedošlo k prudkému ochlazení, které by lidé s problémy se srdcem nemuseli vydržet.

Pokud nemůžete zrovna do sprchy, vystačíte si s umyvadlem. Ideální je samozřejmě opláchnout obličej a hlavu. Zaměřte se také na zátylek a předloktí. Pocítíte okamžitou úlevu.

Klimatizace a větrák ano, ovšem opatrně

Nejlepším řešením na vedra je pochopitelně klimatizace nebo větrák. Nejvíce budou jistě souhlasit ti, kteří bydlí ve střešních bytech, ve kterých teploty přes léto dosahují úrovně sauny. Klasické nástěnné klimatizace jsou nejúčinnější, ale také finančně nejnáročnější. Pomoct si ale můžete i mobilní klimatizací, která je podstatně levnější a její vývod lze jednoduše nainstalovat na okno.

S klimatizací a větráky ovšem opatrně. Doporučujeme snížit teplotu maximálně o 6 stupňů oproti venkovní teplotě, protože jinak vám hrozí v lepším případě nachlazení, v tom horším angína.

Pokud ovšem přeci jen chcete chládek, pak se doporučuje přidávat na teplotě u klimatizace ve chvíli, kdy se chystáte odejít. Tělo se tak pomalu zase přizpůsobí vyšší teplotě a nebude z 20 stupňů vcházet do 35stupňového vedra.

Štítky klimatizace, džbán

Letní vedra útočí, podívejte se na tipy, které vám pomohou od horka  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.