Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Rapper Leo Beránek částečně popřel obžalobu, která ho viní ze dvou napadení

Soud dnes začal projednávat případ amatérského thaiboxera a rappera Lea Beránka, kterému hrozí až 12 let vězení za dvojí napadení. Beránek, jenž už byl za obdobnou trestnou činnost ve vězení, jednu část obžaloby popřel. Označil ji za past, kterou na něj nachystali uživatelé drog z pražské Lhotky. Druhý útok přiznal, avšak uvedl, že při něm bránil dívku před agresivním zfetovaným dealerem.

Státní zástupkyně Ivona Horská tvrdí, že Beránek se dopustil těžkého ublížení na zdraví, pokusu o ublížení na zdraví, nebezpečného vyhrožování se střelnou zbraní a trojnásobného výtržnictví. Devětadvacetiletý muž je kvůli tomu už přes rok ve vazbě.

První útok se stal loni 1. května ráno před klubem Ateliér na Starém Městě a zachytily ho pouliční kamery. Opilý Beránek tam jiného hosta nejprve opakovaně udeřil do hlavy, a když se jeho sok snažil vstát z pokleku, útočník ho nakopl do čelisti tak, že muž okamžitě ztratil vědomí a spadl na dlažbu. Způsobil mu otevřenou zlomeninu čelisti a otřes mozku. Obžaloba hovoří o "opakovaných brachiálních útocích na obličej" a "knock-outování protivníka" a zdůrazňuje, že Beránek má zkušenost s kontaktními sporty.

Beránek připustil, že muže napadl, a to po celonoční oslavě pálení čarodějnic. Podle jeho verze však šlo o dealera pervitinu, který před klubem mlátil jiného člověka a údajně udeřil i dívku, jež se zmlácenému snažila pomoci. "Od malička jsem vychováván svojí matkou a otcem, že ženy se nemlátí. Nepřišel jsem se ten večer porvat, pouze se pobavit. Zabránil jsem tomu, aby ten útočník dál někoho napadal a někomu ubližoval," řekl obžalovaný.

Nebezpečný kop byl podle něj automatickou reakcí naučenou z thajského boxu. "Já za to opravdu, opravdu nemůžu, že mi noha po téhle kombinaci (úderů) sama vykopne," přesvědčoval soudkyni. Svému bezvládně ležícímu protivníkovi nepomohl a z místa činu odjel.

Druhý útok se podle obžaloby odehrál o pět dní později v parku v pražské Lhotce. Beránek údajně nejprve srazil z lavičky svého invalidního vrstevníka, který chodí o berlích. Poté prý zbil teleskopickým obuškem mladíka, jenž se napadeného zastal, a dalšímu ze zastánců hrozil, že mu zastřelí psa. Na zvíře přitom údajně skutečně mířil střelnou zbraní a cvakal spouští, avšak výstřel z pistole nevyšel.

Beránek soudu předestřel zcela jiný příběh. Uvedl, že se do parku vydal o několik dní dříve, aby si obstaral drogy. Invalidního muže - svého spolužáka ze školy - pozval s několika dalšími lidmi k sobě domů, kde si od nich koupil pervitin. Po požití drogy v kombinaci s vodkou však začal usínat a měl problémy se srdcem, což ho vedlo k přesvědčení, že pozvaná parta mu podala jinou látku, aby mu mohla vykrást byt. Dne 6. května proto přijel s kamarádem a dalšími třemi lidmi, které údajně nezná, do parku znovu, aby situaci vyřešil. Popírá obvinění, že se porval, prý pouze nadával. Podle Beránka si lidé z parku útok vymysleli, protože chtěli předejít tomu, aby šel na policii a udal je za to, že mu prodali nekvalitní drogu.

Svědek, který byl bit obuškem, potvrdil, že v parku bitka nastala. Zároveň ale soudu řekl, že Beránka nezná a nikdy ho neviděl.

Autoři | Foto Leo Beránek

Štítky ČR, soud, ublížení, Praha, Leo Beránek, droga, Lhotka, Staré Město pražské, napadení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rapper Leo Beránek částečně popřel obžalobu, která ho viní ze dvou napadení  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.