Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pochybné ocenění z Oxfordu pro prezidenta Svazu průmyslu. Ukrajinská společnost parazituje na jméně slavné univerzity

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který chce dávat "přes držku" studentům stávkujícím za klima, se na webu svazu chlubí pochybnou profesurou od ukrajinské společnosti European Business Assembly, kterou v roce 2000 založil podnikatel Anton Savvov. Ta se přiživuje na prestižním jméně slavné univerzity a díky kancelářím v britském Oxfordu se nazývá oxfordskou akademií.

Na pochybnou profesuru upozornil dnes na svém Facebooku aktivista Martin Marek. Podle něho se na webu svazu prý objevila informace, že Hanáka titulem Honorary Professor of The Academic Union, Oxford ocenila akademická obec. Pravdou je, že se nejedná o akademický titul, ale o podvodné ocenění, které prodává společnost Academic Union, Oxford, kterou vlastní ukrajinský podnikatel a která sídlí částečně na Ukrajině a v Oxfordu. To, že by mohlo dojít k záměně s uznávanou University of Oxford Svaz průmyslu a dopravy odmítá.

„O tom, že Jaroslav Hanák získal čestnou profesuru z oxfordské Akademické unie, jsme informovali 3. července na twitteru a webu Svazu průmyslu a dopravy. Spolu s touto informací jsme zveřejnili i fotografii titulu, ze které lze vyčíst přesné jméno instituce, která mu titul udělila. Jedná se o oxfordskou Akademickou unii,“ shrnula mluvčí svazu Eva Veličková. Podle ní titul získávají pravidelně špičkoví manažeři z různých odvětví.

„Servisní náklady spojené se slavnostním ceremoniálem, jako ubytování a letenky, si Jaroslav Hanák hradil sám. Jiné náklady s oceněním spojené nebyly,“ řekla Veličková a dodala: „O Oxfordské univerzitě jsme nikdy nehovořili a z tohoto důvodu musíme zásadně odmítnout tvrzení, že se prezident Hanák chlubí falešným titulem.“

Podle před časem zveřejněného zjištění britských The Times, zneužívá tato společnost pro své podnikání s falešnými oceněními jméno a symboly Univerzity v Oxfordu, se kterou ovšem ve skutečnosti nemá nic společného. Různá ocenění a tituly se dají koupit v rozmezí za 8 tisíc až 10 tisíc liber a za roky své činnosti jich už prodala tisíce za milióny liber.

Pro svoje PR si podle internetových článků a zaplatila i několik bývalých britských politiků. Podle rozhovorů s bývalými zaměstnanci, které se podařilo získat britským novinářům, cílí především na východní Evropu, Blízký východ a Rusko, kam posílá stovky e-mailů s nabídkou získání titulu z Oxfordu. Podle aktivisty Marka o ocenění mají údajně rozhodovat více než dvě stovky akademiků, vědců a výzkumníků, ale jejich seznam není veřejný.

Foto Svaz průmyslu a dopravy

Štítky Oxford, Svaz průmyslu a obchodu, Jaroslav Hanák, Svaz průmyslu a dopravy, ocenění, univerzita, Martin Marek, Facebook, Ukrajina, Oxfordská univerzita, Rusko

Pochybné ocenění z Oxfordu pro prezidenta Svazu průmyslu. Ukrajinská společnost parazituje na jméně slavné univerzity  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.