Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pamětní bankovky s Karlem Gottem lidé vykoupili během čtyř hodin. Při čekání ve frontách musela zasahovat i policie

V Praze se včera prodávaly pamětní eurobankovky s portrétem zpěváka Karla Gotta. K výročí jeho 80. narozenin vydala společnost Nunofia celkem 5 tisíc bankovek s nominální hodnotou nula euro. Ve frontách na ně čekaly tisíce lidí. Vyprodány byly během zhruba čtyř hodin. Den po vyprodání se cena bankovek v aukcích pohybuje v řádech tisíců korun.

Prodej pamětních eurobankovek začal včera v 9 hodin ráno na Jungmannově náměstí v Praze v prodejně Supraphon Musicpoint. Už v sobotu večer na otevření prodejny čekaly stovky lidí, během dopoledne se pak počet zněkolikanásobil. Při otevření prodejny bylo podle tiskové mluvčí Policejního prezidia na místě přibližně 4 tisíce lidí. Kvůli nepříliš dobré organizaci front ale vznikaly mezi čekajícími konflikty, které musela řešit policie. „Od časných ranních hodin jsme přijali několik oznámení o tom, že ve frontách dochází ke konfliktům. Policie tedy byla na místě proto, aby potyčky řešilo,“ řekla Eva Kropáčová.

V souvislosti s řešením těchto konfliktů policie našla odložený kufr před prodejnou a náměstí proto obehnala páskou a nevpouštěla další lidi do fronty. Na místo byl přivolán i policejní pyrotechnik, hasiči a záchranná služba. „Situace byla vyřešena přibližně za hodinu, pyrotechnik musel provést ohledání a policisté uzavřít prostor. Nakonec jsme ale zjistili, že nehrozí nebezpečí. Kufr plný oblečení tam pouze někdo zapomněl,“ vysvětlila Kropáčová. Po celou dobu byla přítomna desítka policistů.

Pět tisíc eurobankovek s nominální hodnotou nula euro bylo rozprodáno během čtyř hodin

Pamětní bankovky si mohli zájemci koupit ve dvou výdejních automatech, přičemž každá stála 50 korun. Bankovek s portrétem českého zpěváka vzniklo celkem 5 tisíc a vydávány byly pouze dvě na osobu. Nebylo možné si bankovky rezervovat, ani si vybrat konkrétní pořadové číslo. „Bankovky jsou ze stoprocentního bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Obsahují rovněž některé ochranné prvky jako hologram či mikrotisk. Díky speciálnímu sériovému číslu je každý kus unikátem,“ uvedl Vladislav Klajban, výkonný ředitel společnosti Nunofia.

Kromě bankovek mohlo osmdesát zájemců zakoupit také komplet eurobankovek s boxem patnácti CD s názvem Karel Gott – Singly, kde naleznou 300 písní z let 1962-2019. Na prodejně byla k dostání i zpěvákova alba a lidé mu mohli do speciální návštěvní knihy napsat vzkaz k narozeninám. Bankovky i komplet patnácti CD byl vyprodán za přibližně čtyři hodiny. Žádné kusy bankovek ani cédéček už nejsou k dispozici. „Na bankovky jsem čekala od půl čtvrté ráno a naštěstí se na mě dostalo. Kamarádka, která přišla jen o pár hodin po mně, a stála ve frontě až do oběda, si žádnou neodnesla,“ svěřila se zpěvákova fanynka Ludmila Rozsívalová.

O bankovky je den po vyprodání obrovský zájem na aukčních portálech

Prodej na kamenné pobočce skončil včera kolem jedné hodiny odpolední. Už během dne se začaly bankovky objevovat na různých aukčních a prodejních portálech. Teď se draží za mnohonásobek ceny. „Když jsem viděl, za kolik se bankovky prodávají na internetu, rozhodl jsem se, že jednu z těch dvou, které jsem si včera koupil, zkusím taky vydražit. Druhou si nechám na památku, pana Gotta mám rád,“ řekl jeden z prodejců Michal Dvořáček, jehož eurobankovka se po pár hodinách vyšplhala na cenu sedmi tisíc korun. Prozatím nejvyšší cena vydražené bankovky je přes 17 tisíc.

Podle Klajbana je o suvenýrové bankovky s motivem Karla Gotta velký zájem i v zahraničí, především v Německu, Rakousku a na Slovensku. „Nikdo si nechce nechat ujít toto limitované vydání,“ uvedl Klajban.

V celé Evropě jsou pamětní eurobankovky mezi sběrateli velmi oblíbené. V České republice podobných vydání proběhlo již několik a vždy se vyprodaly v průběhu několika hodin. Motiv eurobankovek s portrétem Karla Gotta vymyslel Radim Václavík. „S nápadem vydat tento motiv přišel Radim Václavík. To je v podstatě náš spolupracovník, znalec historických československých bankovek. Vzhledem k tomu, že Karel Gott je ikona československé moderní hudby a má tento rok 80. narozeniny, navrhl, že by bylo velmi zajímavé ze sběratelského hlediska přijít s tímto vydáním," uvedl Vladislav Klajban pro ČTK.

Autoři | Foto Sára Davidová

Štítky eurobankovka, Karel Gott, pamětní bankovka, narozeniny, zpěvák, sběratelství, Praha, policie, portrét, Supraphon, Policejní prezidium České republiky, Německo, Evropa, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pamětní bankovky s Karlem Gottem lidé vykoupili během čtyř hodin. Při čekání ve frontách musela zasahovat i policie  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.