Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Zemřel bývalý senátor a představitel JZD Slušovice František Čuba

Ve věku 83 zemřel bývalý senátor za Stranu práv občanů (SPO) a hlavní představitel někdejšího slavného JZD Slušovice František Čuba. Informaci serveru novinky.cz potvrdil jeho blízký spolupracovník a bývalý předseda SPO Jan Veleba. Čuba zemřel podle novinek.cz v pátek vpodvečer. František Čuba byl za SPO do Senátu zvolen za Zlínský kraj na roky 2014 až říjen 2020. Mandátu se ale vzdal v únoru 2018 po dlouhodobé absenci kvůli nemoci. V Senátu se neobjevoval od konce srpna 2016.

Veleba podrobnosti o jeho úmrtí nezná. Na pohřeb svého bývalého spolustraníka a senátního kolegy se chystá jít "ať bude kdykoli a kdekoli". Čubu označil za osobnost, kterou odborníci na zemědělství znali po celém světě. JZD Slušovice přezdívané "slušovický zázrak" by podle Veleby vybudoval Čuba kdekoli a i jindy než v socialismu. "Popřál bych panu docentu Čubovi, aby mu moravská země byla lehká. Budu na něj vzpomínat a budou na něj vzpomínat celé generace," řekl Veleba.

Čuba působil i jako zastupitel a radní pro zemědělství Zlínského kraje a poradce prezidenta Miloše Zemana v jeho expertním týmu. Prezident mu v roce 2013 udělil Medaili za zásluhy. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že si Zeman Čuby velmi vážil. "Jméno Františka Čuby bude navždy spojeno s podnikatelským zázrakem, vizionářstvím a velkou odvahou," uvedl.

Čuba je spojován právě se "slušovickým zázrakem" vybudovaným za minulého režimu. Tehdy z průměrného družstva Slušovice na Zlínsku vybudoval agrokombinát se sedmimiliardovým obratem. V 80. letech byly Slušovice výkladní skříní socialistického zemědělství, ale fungovaly spíše na tržních principech. Podnik zaměstnával na 7000 lidí. Z čela agrokombinátu odešel Čuba v roce 1990.

Od vysoké školy byl Čuba členem KSČ (1956 až 1989), v roce 1993 vstoupil do ČSSD a od roku 2010 byl členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do Sněmovny.

Autoři | Foto SPO

Štítky František Čuba, úmrtí, JZD Slušovice, SPO, Strana Práv Občanů, Senát Parlamentu ČR, Jan Veleba, Zlínský kraj, zemědělství, Miloš Zeman, Jiří Ovčáček, Slušovice

Zemřel bývalý senátor a představitel JZD Slušovice František Čuba  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.