Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Čaputová chce na Slovensku korespondenční volbu prezidenta

Slovensko by ještě letos mohlo schválit zavedení korespondenční volby prezidenta pro Slováky žijící v zahraničí. Dnes to při návštěvě Prahy řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Slováci nyní mohou korespondenčně hlasovat v parlamentních volbách, hlavu státu dosud mohli vybírat pouze ve volebních místnostech na Slovensku nebo na zastupitelských úřadech.

"Plně se ztotožňuji s názorem, že naši občané žijící v zahraničí by měli mít toto právo," řekla Čaputová. "Mluvila jsem o tomto problému i s panem premiérem (Peterem) Pellegrinim, shodli jsme se, že tato změna je smysluplná. Vyjádřil přesvědčení, že ještě v průběhu tohoto kalendářního roku by taková změna právní úpravy mohla být přijata v parlamentu," uvedla slovenská prezidentka.

Slováci nyní mohou korespondenčně hlasovat v parlamentních volbách. Když letos vybírali novou hlavu státu po končícím prezidentovi Andreji Kiskovi, museli ale přijet hlasovat osobně.

Český volební zákon korespondenční hlasování neumožňuje. Loni TOP 09 iniciovala zákon, který ji měl umožnit, Sněmovna ale vrátila návrh k přepracování. Tento týden představilo pět opozičních stran, tedy ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, upravenou verzi návrhu zákona. Podle ní by měla být korespondenční volba možná ve sněmovních a prezidentských volbách, vypadly z ní volby do Evropského parlamentu.

Autoři | Foto Facebook.com/Zuzana Čaputová

Štítky ČR, Slovensko, Čaputová, Zeman, diplomacie, volby, AUDIO, FOTO, VIDEO, Zuzana Čaputová, prezidentské volby, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Praha, TOP 09, Parlament České republiky, Andrej Kiska, Poslanecká sněmovna ČR, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čaputová chce na Slovensku korespondenční volbu prezidenta  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.