Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Slovenský exprezident Kiska představil svou stranu Za lidi

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska představil svou budoucí stranu s názvem Za lidi. Do stranické politiky vstupuje s heslem Vraťme Slovensko všem lidem. Kiska, kterého v sobotu ve funkci hlavy státu vystřídala Zuzana Čaputová, na přípravě nové strany spolupracuje například s představiteli samosprávy, dále bývalým velvyslancem při NATO, manažery ale i se spoluorganizátorem loňských mohutných protivládních demonstrací Jurajem Šeligou. Dřívější průzkumy naměřily budoucí straně popularitu mezi šesti až deseti procenty.

"Potřebujeme dostat do politiky schopné lidi. Potřebujeme vrátit Slovensko zpět lidem," řekl Kiska na tiskové konferenci v Banské Bystrici na středním Slovensku. Dodal, že chce středovou stranou, která nebude orientována konzervativně ani liberálně.

Kiska se vymezil vůči vládní straně Směr-sociální demokracie, s jejímž předsedou a někdejším premiérem Robertem Ficem měl vyostřené vztahy. Za partnery nového politického subjektu označil největší opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS), Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), jakož i neparlamentní Křesťanskodemokratické hnutí či dvojici stran Progresivní Slovensko a Spolu, které v koalici vyhrály na Slovensku květnové eurovolby.

Autoři | Foto Facebook.com/Andrej Kiska

Štítky Slovensko, Andrej Kiska, Za lidi, NATO, Zuzana Čaputová, Robert Fico, Sloboda a Solidarita, Banská Bystrica

Slovenský exprezident Kiska představil svou stranu Za lidi  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.