Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Konvoje zpomalily D1, cesta do Brna se může protáhnout o hodiny

Doprava v některých úsecích dálnice D1 dnes kolabuje. Cesta z Prahy do Brna se může protáhnout až o 2,5 hodiny. Kolony se vytvořily před zúženími u Zruče nad Sázavou a u Humpolce, vyplývá z dopravních informací policie. Podle krajské policejní mluvčí z Vysočiny Dany Čírtkové provoz zpomalily konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska.

Před Humpolcem na 90. kilometru se řidiči mohou zdržet až hodinu a půl, u Zruče nad Sázavou na 56. kilometru do 60 minut. "Jejich pomalý průjezd způsoboval komplikace v dopravě," řekla o konvojích Čírtková. Provoz na D1 na Vysočině ve směru na Brno navíc brzdí porouchaný kamion stojící na 88. kilometru.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla byl před 8:00 jeden z konvojů na 105. kilometru. Čírtková před 09:30 uvedla, že konvoj už opustil území Vysočiny.

Armáda nemá podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové hlášeny na D1 žádné nehody amerických vojenských vozidel, vůz z konvoje se ale srazil s nákladním autem na dálnici za Brnem.

Na dálnici D2 ve směru na Bratislavu se vozidlo z konvoje s nákladním autem srazilo v zúžení na 34. kilometru. Nehoda se stala po 7:00, nikdo při ní nebyl zraněn, řekl mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek. Po srážce byla dálnice neprůjezdná, později se zhruba do 9:00 jezdilo jedním jízdním pruhem.

První američtí vojáci s technikou překročili české hranice v úterý večer v Rozvadově, odkud postupně zamířili do Staré Boleslavi. Po odpočinku v tamních kasárnách vyjeli v noci na dnešek přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední část konvoje má podle plánu opustit Českou republiku dnes odpoledne.

Konvoj čítá víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestují v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou už o víkendu. Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně.

Autoři | Foto army.cz

Štítky ČR, policie, automobilová, armáda, D1, D2, Brno, Humpolec, dálnice, Kraj Vysočina, Dálnice D1, Praha, Zruč nad Sázavou, Maďarsko, Rumunsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konvoje zpomalily D1, cesta do Brna se může protáhnout o hodiny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.