Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po vydatném dešti stoupají řeky na severu ČR, pršet bude dál

Kvůli vydatnému a vytrvalému dešti od rána stoupají hladiny řek odvodňující hory na severu a severovýchodě země. Na toku Senice v Ústí na Vsetínsku platí třetí povodňový stupeň. Hladina stoupla rychle, podle starosty již voda zatopila tři rodinné domy. Řeka Jičínka v Novém Jičíně dosáhla druhého stupně povodňové aktivity a je pravděpodobné, že ještě odpoledne dosáhne stupně třetího.

Dopoledne platil první povodňový stupeň čili bdělost na Labi ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších a na říčce Smědá v Hejnicích v Jizerských horách. Hydrologové očekávají, že další první i druhé povodňové stupně mohou přes den přibývat i jinde.

Hladina Smědé v Hejnicích, kde se do řeky vlévá Černý potok, se podle představitelů města ráno dostala na druhý povodňový stupeň, okolo 10:00 klesla na první. Obec a hasiči zůstávají v pohotovosti. V Libereckém kraji stále prší a podle radarů může déšť hlavně na Frýdlantsku zesilovat. Stoupá Jizera a Nisa, nikde ale zatím není hladina ani na prvním povodňovém stupni.

Také hladina Labe ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších po silném dešti ráno přesáhla hranici prvního stupně povodňové aktivity. Stoupají i hladiny dalších řek v severní části Královéhradeckém kraji. Povodí Labe předpokládá, že na přehradě Labská pod Špindlerovým Mlýnem by večer mohla hladina dosáhnout přelivů. Odtok z přehrady je totiž kvůli rekonstrukci spodních výpustí možný nejvýše v množství deseti metrů krychlových za vteřinu.

Hladiny řek v Moravskoslezském kraji v důsledku vytrvalého deště stoupají. Řeka Jičínka v Novém Jičíně dosáhla druhého stupně povodňové aktivity a je pravděpodobné, že ještě odpoledne dosáhne stupně třetího. Hladina Olše v Jablunkově, která dosáhla dopoledne prvního stupně povodňové aktivity, výrazně klesla pod tuto úroveň. Místy ale hladiny toků dál stoupají, během dne a v noci na čtvrtek se očekávají další přívalové srážky. Zástavba by ale zatím ohrožena být neměla. ČTK to řekla mluvčí společnosti Povodí Odry Šárka Vlčková.

"V povodí očekáváme ještě další srážky. Podle prognóz by mělo během dne a noci spadnout až 100 milimetrů. Místy se může jednat o přívalové deště. Hladiny řek proto ještě budou stoupat," řekla.

V případě řeky Olše, kde dopoledne platil první stupeň povodňové aktivity, by hladina mohla dosáhnou na Karvinsku v Dětmarovicích a Věřňovicích i druhého stupně. Na Karvinsku by mohla nakonec být ohrožena zástavba v blízkosti Petrůvky v Petrovicích u Karviné a v Závadě.

Podle aktuální situace platí první stupeň povodňové aktivity v Moravskoslezském kraji na Ostravici nedaleko přehrady Šance, Lubině v Petřvaldu a Vlčovicích, Sedlnici v Sedlnici. Druhý stupen vodohospodáři vyhlásili pro Jičínku v Novém Jičíně.

Nejvyššího, tedy třetího stupně povodňové aktivity by mohla podle prognózy vodohospodářů dosáhnout v noci na čtvrtek řeka Bělá v Jeseníku a v Mikulovicích. Druhý stupeň by mohl platit na toku Staříč v obci Lipová-lázně. Obdobná situace může nastat i na Osoblaze na Bruntálsku.  

"Potvrzujeme, že vzhledem k aktuálnímu nasycenému stavu povodí a možnosti výskytu místy vydatnějších přívalových srážek může dojít k rozvodnění menších toků a k ohrožení usedlostí ležících v blízkosti vodních koryt toků," uvedli vodohospodáři v prognóze.

Limit pro vyhlášení druhého povodňového stupně byl překročen na Vsetínsku na toku Zděchovka ve Zděchově, Senici v Ústí a Bystřičce nad stejnojmennou nádrží.

První povodňový stupeň je na Vsetínské Bečvě ve Velkých Karlovicích a Vsetíně, toku Bystřička pod nádrží, Hustiském potoku v Solanci a Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí. Na Zlínsku platí na řece Dřevnici v Kašavě nad nádrží a toku Lutoninka ve Vizovicích. Hladiny řek by podle prognózy měly ještě místy stoupat.

Autoři | Foto město Hejnice

Štítky déšť, povodně, Česko, Nový Jičín, Jičínka, Senica, okres Vsetín, Ústí u Vsetína, Labe, Špindlerův Mlýn, přehrada, vodní hospodářství, nádrž, Krkonoše

Po vydatném dešti stoupají řeky na severu ČR, pršet bude dál  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.