Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

První vysokorychlostní tratě se začnou stavět v roce 2025

První vysokorychlostní tratě z Prahy-Běchovic do Poříčan a z Přerova do Ostravy se mají začít stavět v roce 2025, nádraží se letos opravují za miliardu korun. Taková témata projednával ministr dopravy Vladimír Kremlík s vedením Správy železniční dopravní cesty a generálním ředitelem Jiřím Svobodou.

Správa železniční dopravní cesty informovala, že v současné době již probíhají jednání s Société nationale des chemins de fer français na přípravě výstavby vysokorychlostních tratí v ČR. Cílem této spolupráce je vytvořit manuál SŽDC pro projektování vysokorychlostních tratí a tím urychlit jejich přípravu až o pět let. "Nyní začínají jednání s francouzskou stranou o tom, jak se mají stavět tunely, mosty a trakční vedení na vysokorychlostních tratích po vzoru TGV. Stavba prvních vysokorychlostních tratí by měla začít v roce 2025, " říká ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Ministr dopravy se rovněž zajímal o investice do oprav významných nádražních budov. SŽDC do nich investuje miliardu korun ročně a stejně tomu bude také letos. Mezi lety 2017 a 2022 bude na jejich rekonstrukce vynaloženo přibližně 8,4 miliardy korun.

Tisková zpráva | Foto MDČR

Štítky MDČR, SŽDC, doprava, vlak, vysokorychlostní trať, Správa železniční dopravní cesty, Vladimír Kremlík, ministr dopravy, Jiří Svoboda, Ostrava, Přerov, Poříčany, Société, Česko

První vysokorychlostní tratě se začnou stavět v roce 2025  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.