Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Praze se dnes koná akce Den se Čtyřlístkem

V Muzeu hl. města Prahy se dnes koná akce Den se Čtyřlístkem za účasti autora komiksu Jaroslava Němečka. Uskuteční se při příležitosti výstavy k 50. výročí vydání prvního čísla oblíbeného komiksu Čtyřlístek, kterou v muzeu otevřeli 8. května. V rámci Dne se Čtyřlístkem je pro rodiny s dětmi volný vstup do celého muzea.

Výstava představuje hravou formou protagonisty původního českého komiksu Čtyřlístek - psí slečnu Fifinku, prasátko Bobíka, králíka Pinďu a kocoura Myšpulína. V některých příbězích vystupuje také zloduch Kazimír Zádrhel, který se snaží Čtyřlístku všelijak uškodit. Děti se mohou seznámit s hrdiny slavného obrázkového seriálu prostřednictvím původních kreseb a interaktivních her. Návštěvníci například v místnosti profesora Myšpulína najdou baňky a budou si moci zkoušet dělat pokusy. V Bobíkově pokoji zase najdou činky a žíněnku, ale rovněž vyobrazené jídlo, kterému v komiksu Bobík holdoval. Fifinčin pokojík zase připomíná kuchyň.

V zadní části sálu je umístěn tajemný les, opustit jej lze pouze po skluzavce. U vstupu do lesa jsou rozmístěny další hry s motivy Čtyřlístku a rovněž Myšpulínova garáž. Na obrazovce lze zhlédnout krátký film Signály z neznáma.

V Myšpulínově garáži na návštěvníky čeká podivuhodné čtyřlístkovské vozidlo - chronolet. Svět Čtyřlístku a kontext doby mapuje časová přímka s připomínkami významných událostí v životě časopisu, Prahy i České republiky. Nechybí ani pátrací hra pro děti Za tajemstvím Pindruší.

První sešit s názvem Vynálezy profesora Myšpulína vyšel 15. května 1969 v nakladatelství Orbis. Nyní vychází časopis Čtyřlístek s příběhy zvířecí čtveřice dvacetkrát do roka. První příběhy napsal Jaroslav Němeček sám, od pátého sešitu se stala dvorní libretistkou Ljuba Štíplová, která napsala více než dvě stě příběhů oblíbených postaviček. Za 50 let existence Čtyřlístku se na tvorbě příběhů podílelo více než 30 autorů. Před lety dosáhl náklad Čtyřlístku až 220 tisíc kusů, nyní se i v konkurenci zahraničních časopisů pohybuje kolem 50 tisíc výtisků.

Autoři

Štítky ČR, výtvarné, literatura, komiks, Čtyřlístek, muzeum, Praha, Čtyřlístek (komiks), Jaroslav Němeček, časopis, výstava, Ljuba Štíplová, Orbis, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze se dnes koná akce Den se Čtyřlístkem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.