Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zeman se zúčastní oslav konce světové války na ruské ambasádě

Prezident Miloš Zeman se dnes zúčastní oslav výročí konce druhé světové války na ruském velvyslanectví v Praze, kde stejně jako loni vystoupí s projevem. Rusko si Den vítězství tradičně připomíná 9. května, tedy o den později než západní země včetně Česka. V rámci připomínky konce bojů na československém území se dnes uskuteční také piety v několika městech, například v Brně či Prostějově.

Zeman se tradiční recepce na ruské ambasádě účastní pravidelně, projev v minulosti také měl několikrát. Loni v řeči přednesené rusky srovnával rasovou nenávist, kterou nacisté vyvolali a následně použili k rozpoutání druhé světové války, k náboženské nenávisti dneška.

Častým návštěvníkem recepce ke Dni vítězství byl i bývalý prezident Václav Klaus. Mluvčí jeho institutu Petr Macinka ale nepotvrdil, zda se bývalá hlava státu akce zúčastní i v letošním roce. Loni na recepci dorazili z českých politiků také například předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) či předsedové KSČM a SPD Vojtěch Filip a Tomio Okamura.

Rudá armáda nesla hlavní zátěž bojů proti nacistickému Německu a jeho spojencům. Od nacistické okupace osvobodila většinu území Československa, kde padlo na 150 tisíc sovětských vojáků.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Rusko, historie, diplomacie, Zeman, Miloš Zeman, druhá světová válka, Česko, Praha, Brno, Prostějov, Václav Klaus, Radek Vondráček, Poslanecká sněmovna ČR

Zeman se zúčastní oslav konce světové války na ruské ambasádě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.