Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Orloj v Brně chrlí od úterý speciální edici kuliček. Město slaví století od vzniku Velkého Brna

Městem křižuje speciální šalina, v Lužánkách stojí čerstvě vysazená lípa a časostroj na Svoboďáku vydává speciální edici kuliček. Brno si připomíná 100 let od chvíle, kdy se začalo stávat městem, jakým je dnes. 23. dubna 1919 totiž vzniklo tzv. Velké Brno.

Jedna z nejzásadnějších změn v dějinách Brna. Tak bývá popisován den, kdy se rozloha města před stoletím téměř sedminásobně zvýšila a počet jeho obyvatel vzrostl na více než 220 tisíc.

Současné Brno má zhruba 380 tisíc obyvatel. Na počátku roku 1919 mělo však město na soutoku řek Svratky a Svitavy zhruba jen 130 tisíc obyvatel. Na konci dubna téhož roku už přes 220 tisíc. Proč? K Brnu se 23. dubna  připojilo 21 předměstských obcí a dvě města. Rozloha Brna se tak sedmkrát zvětšila (z 1815 hektarů na 12.376 hektarů) a značně se tím posílil i počet obyvatel mluvících česky.

Připojená města: Královo Pole a Husovice. Připojené obce: Juliánov, Židenice, Maloměřice, Obřany, Medlánky, Řečkovice, Žabovřesky, Komín, Kamenný Mlýn, Jundrov, Kohoutovice, Bohonice, Lískovec, Horní Heršpice, Komárov, Černovice, Slatina, Dolní Heršpice, Přízřenice, Vejvanovice (dnešní Brněnské Ivanovice) a Tuřany.

Židenice, největší vesnice v Rakousku-Uhersku

Součástí Brna se staly v roce 1919 také Židenice, bývalá největší vesnice rakouského mocnářství, která však před válkou usilovala o zisk statusu města. Po válce už obec svou žádost neobnovila.

Výročí připomíná šalina, kuličky i lípa

Výročí vzniku Velkého Brna bude ve městě připomínat červená tramvaj, kterou pokřtila primátorka Markéta Vaňková a ředitel DPM Miloš Havránek.

Po slavnostním křtu tramvaje vypadla v 11 hodin z brněnského orloje první kulička ze speciální edice oslav. Po dobu sta dní budou denně vypadávat v tento čas. K dostání jsou i v informačním centru TIC na Panenské ulici. 

Oslavy se poté přesunuly do lužáneckého parku, který je nejstarším a také největším ve městě. Primátorka zde s ředitelem Veřejné zeleně města Brna vysadila pamětní lípu srdčitou.

Autoři | Foto MMB

Štítky Velké Brno, vznik, oslavy, orloj, kuličky, Brno, Lužánky, Židenice, Markéta Vaňková, Svitavy, Svratka, lípa

Orloj v Brně chrlí od úterý speciální edici kuliček. Město slaví století od vzniku Velkého Brna  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.