Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V ukrajinských prezidentských volbách drtivě zvítězil Zelenskyj

V nedělních ukrajinských prezidentských volbách drtivě zvítězil politický nováček, herec a bavič Volodymyr Zelenskyj. Vyplývá to ze sečtení téměř 75 procent hlasovacích lístků. Jednačtyřicetiletý rodák z města Kryvyj Rih získal v druhém kole hlasování 73 procent hlasů, zatímco jeho protikandidát, obhajující prezident Petro Porošenko jen 24,6 procenta.

Po úspěšném televizním komediálním seriálu Sluha národa, v němž si Zelenskyj zahrál ukrajinského prezidenta, si tentokrát tuto úlohu vyzkouší naostro, komentovala vítězství favorita ukrajinská média. Zelenskyj volby vyhrál bez jakýchkoli politických zkušeností, voličům v kampani spíš jen obecně sliboval boj s korupcí, udržení vazeb se Západem a ukončení války na východě země.

Porošenko již po zveřejnění odhadovaných výsledků v neděli večer uznal svou porážku. Prohlásil ale, že navzdory neúspěchu z politiky neodejde. Zelenskyj svým stoupencům po skončení voleb vzkázal, že jeho vítězství zemi sjednotí. "Sjednotili jsme naší zemi, naše životy, náš národ, to je to hlavní, co jsme dokázali," uvedl ve videoklipu na sociální síti Telegram. Voličům slíbil, že jejich důvěru nezklame. "Děkuji Ukrajincům, kteří mě podpořili, i těm, kdo hlasovali jinak. Slibuji, že nikoho z vás nezradím," řekl.

Petříček věří, že Ukrajina pod Zelenským nepoleví v reformách 

Prezidentské volby na Ukrajině ukázaly sílu občanské společnosti, hodnotí jednoznačné vítězství herce Zelenského český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Věří také tomu, že nový prezident nepoleví v reformním úsilí země. Ukrajina má před sebou podle ministra ještě hodně práce.

Petříček připomněl, že za vlády končícího prezidenta Petra Porošenka se Ukrajina začala výrazněji reformovat. "Ukrajina učinila velký pokrok v modernizaci země, přiblížila se Evropě, má Asociační dohodu a bezvízový režim s EU. Volby dokázaly sílu občanské společnosti. Má však má před sebou ještě hodně práce. Gratuluji novému prezidentovi Zelenskému a věřím, že v reformním úsilí nepoleví," napsal ministr na twitteru.

Štítky Polsko, prezident, Volodymyr Zelenskyj, prezidentské volby, Petro Porošenko, Ukrajina, Krivoj Rog, Tomáš Petříček, Evropská unie, ČSSD, Evropa, Twitter

V ukrajinských prezidentských volbách drtivě zvítězil Zelenskyj  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.