Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Na Srí Lance zrušili po útocích zákaz vycházení, obětí je již 290

Úřady na Srí Lance dnes ráno zrušily zákaz vycházení, který byl vyhlášen v neděli kvůli atentátům. Při nich zemřelo na 290 lidí a dalších asi 500 bylo zraněno. Policie v této souvislosti zadržela 24 lidí, k útokům se ale zatím nikdo nepřihlásil. Agentura AP s odvoláním na forenzního odborníka uvedla, že útoky podle dosavadního vyšetřování spáchalo sedm sebevražedných atentátníků. Před cestami na Srí Lanku varovaly své občany USA, podle nichž na ostrově hrozí další útoky.

Exploze v neděli ráno otřásly třemi kostely a třemi luxusními hotely. Další dva výbuchy následovaly na předměstích Kolomba.

Ministerstvo spravedlnosti dnes požádalo soudní lékaře o rychlé provedení posmrtného ohledání obětí, aby těla mohla být odevzdána rodinám k pohřbení.

Na Srí Lanku se ze zahraničí vrací prezident Maithripala Sirisena, který svolal na dnešek schůzku národní bezpečnostní rady. Zúčastnit se jí má i premiér Ranil Vikremasinghe.

Jeden z poradců prezidentova úřadu indickému tisku sdělil, že vyšetřovatelé mají podezření, že existují ještě dvě nebo tři bomby připravené k použití. Jedna nálož byla v noci na dnešek zneškodněna na mezinárodním letišti v Kolombu.

Vládní forenzní analytik agentuře AP řekl, že do prvních šesti útoků na hotely a kostely bylo nasazeno sedm sebevražedných atentátníků. V hotelu Shangri-La podle něj zaútočili dva sebevrahové.

Stále není definitivní počet zahraničních obětí. Identifikováni zatím byli dva Číňané, pět Britů, tři Dánové, pět Indů, dva Turci a po jednom občané Nizozemska a Japonska. Mezi mrtvými je i několik Američanů a lidí s dvojím občanstvím. Srílanské ministerstvo zahraničí oznámilo, že se devět cizinců pohřešuje. Česká diplomacie nemá informace o českých obětech.

Americké ministerstvo zahraničí dnes vydalo revizi upozornění pro cesty amerických občanů na Srí Lanku. Podle ministerstva je pravděpodobné, že "teroristické skupiny" plánují nové útoky. Nové doporučení má pro Srí Lanku i Británie.

„Teroristé mohou zaútočit bez varování," sděluje v nedělní zprávě americké ministerstvo zahraničí. Podle ní jsou v ohrožení turistické lokality, dopravní uzly, nákupní střediska, hotely, modlitebny, letiště a další veřejné prostory.

Británie v doporučení turistům upozorňuje na zpřísněná bezpečnostní opatření na Srí Lance. „Návštěva většiny míst na Srí Lance je bez problémů. Měli byste ale vědět o riziku sexuálního napadení a zneužití kreditních karet a vyvarovat se míchaných nápojů," stojí v doporučení. V dalším odstavci se uvádí, že existuje možnost teroristických útoků.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Srí Lanka, teroristé, útok, smrt, hotel, USA, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Kolombo, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Maithripala Sirisena, Velká Británie, Japonsko, Nizozemsko

Na Srí Lance zrušili po útocích zákaz vycházení, obětí je již 290  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.