Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Slovenskou prezidentkou bude Čaputová, v proslovu vybídla ke spolupráci bez ohledu na osobní zájmy

, aktualizováno 31. března 2019, 8:43

Novou slovenskou prezidentkou bude právnička Zuzana Čaputová. Její soupeř v dnešním rozhodujícím kole přímé volby hlavy státu, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, přiznal porážku a Čaputové blahopřál ke zvolení. Čaputová se tak stane první ženou ve funkci hlavy slovenského státu.

Zuzana Čaputová
Čaputová se v kampani označila za symbol změny a volání po spravedlivém a férovém Slovensku, což po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně žádali účastníci největších demonstrací od pádu komunismu v roce 1989. Pětačtyřicetiletá právnička 16. března se ziskem 40,57 procenta hlasů přesvědčivě vyhrála první kolo prezidentských voleb, po kterém se vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko.
Maroš Šefčovič
Do rozhodujícího kola hlasování postoupila Čaputová spolu s dlouholetým diplomatem Šefčovičem, který v prvním kole obdržel 18,66 procenta hlasů a kterého podporuje nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. Fico rezignoval z funkce předsedy vlády před rokem v zájmu řešení politické krize po Kuciakově vraždě.

 "Přeji paní prezidentce i Slovensku to nejlepší. Vždy budu pracovat pro Slovensko, vždy budu přát Slovensku to nejlepší," řekl novinářům Šefčovič, kterého v kampani podporovala nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica.

Dlouholetý diplomat Šefčovič uvedl, že nemá ambice vstoupit do stranické politiky. Členem Směr-SD Šefčovič není.

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vybídla ke spolupráci všech bez ohledu na osobní zájmy. Slušnost v politice může být naše síla, řekla novinářům pětačtyřicetiletá právnička poté, co porážku v sobotním rozhodujícím kole přímých prezidentských voleb přiznal její soupeř, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Čaputová je první ženou v čele slovenského státu.

"Hledejme, co nás spojuje. Povyšme spolupráci nad osobními zájmy," uvedla Čaputová v prvním projevu po té, co Šefčovič uznal porážku. Čaputová poděkovala voličům nejen ve slovenštině, ale i v jazycích národnostních menšin včetně češtiny.

Po sečtení hlasů všech okrsků Čaputová zvítězila v poměru 58,41 ku 41,79 procenta hlasů

Autoři | Foto Facebook.com/Zuzana Čaputová

Štítky Slovensko, volby, prezident, Zuzana Čaputová, Maroš Šefčovič, Evropská komise, Robert Fico, Ján Kuciak, SMER - sociálna demokracia

Slovenskou prezidentkou bude Čaputová, v proslovu vybídla ke spolupráci bez ohledu na osobní zájmy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.