Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Počet případů cholery v Mosambiku se za den téměř zdvojnásobil

Počet případů cholery, která propukla v cyklónem zdevastovaném Mosambiku, se od pátku téměř zdvojnásobil. Zdravotníci podle agentury AP dnes hlásí 271 nakažených, ještě v pátek jich bylo potvrzeno 138. Onemocnění zatím nikdo nepodlehl.

Cholera znamená velké nebezpečí pro stovky tisíc přeživších cyklón Idai, který zemi postihl v polovině března. Lidé nyní žijí ve špinavých podmínkách v táborech, školách a vlhkých domovech. Onemocnění se šíří kontaminovanými potravinami a vodou, způsobuje akutní průjem a může v závažných případech zabít během několika hodin, pokud není zajištěn dostatečný přísun tekutin.

Nákaza cholery se objevila v nejhůře zasaženém mosambickém přístavu Beira ve střední části země. Prvních pět případů se objevilo v oblasti ve středu. Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic nyní zaznamená denně zhruba 200 pravděpodobně nakažených cholerou.

Podle mosambických úřadů zničil cyklón Idai více než 50 zdravotnických zařízení v regionu. To nyní ztěžuje snahy lékařů proti onemocnění rychle zakročit. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyslala do země 900 tisíc vakcín proti choleře, které sem mají dorazit v pondělí.

Cyklón Idai si v Mosambiku vyžádal nejméně 501 mrtvých. Tamní úřady ale varují, že počet obětí je předběžný. Záchranáři totiž nachází další těla, která odhaluje ustupující voda po povodních. Postiženy jsou také Zimbabwe, kde zemřelo nejméně 185 lidí a Malawi. Tam katastrofu nepřežilo nejméně 60 osob.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Mosambik, cholera, nemoc, tropická cyklóna, Světová zdravotnická organizace, Lékaři bez hranic, Beira, Zimbabwe, Malawi

Počet případů cholery v Mosambiku se za den téměř zdvojnásobil  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.