Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

ANKETA: Slováci rozhodnou, zda novým prezidentem bude Čaputová či Šefčovič

Slováci v sobotu rozhodnou, zda jejich příštím prezidentem bude právnička Zuzana Čaputová, nebo místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Pokud Čaputová potvrdí roli favoritky rozhodujícího kola přímé volby, poprvé se hlavou slovenského státu stane žena. Jméno nástupce prezidenta Andreje Kisky, kterému pětileté funkční období skončí v polovině června, by mělo být známo v noci na neděli.

Zuzana Čaputová
Čaputová se v kampani označila za symbol změny a volání po spravedlivém a férovém Slovensku, což po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně žádali účastníci největších demonstrací od pádu komunismu v roce 1989. Pětačtyřicetiletá právnička 16. března se ziskem 40,57 procenta hlasů přesvědčivě vyhrála první kolo prezidentských voleb, po kterém se vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko.
Maroš Šefčovič
Do rozhodujícího kola hlasování postoupila Čaputová spolu s dlouholetým diplomatem Šefčovičem, který v prvním kole obdržel 18,66 procenta hlasů a kterého podporuje nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. Fico rezignoval z funkce předsedy vlády před rokem v zájmu řešení politické krize po Kuciakově vraždě.

Čaputová i Šefčovič se netají svými proevropskými postoji. Eurokomisař se v kampani ale vymezoval vůči liberálním názorům své soupeřky například ohledně možnosti adopcí dětí homosexuálními páry.

Čaputovou také kritizoval za to, že v minulosti během přípravy na výkon funkce advokátky současně podnikala mimo právní sféru, což podle něj zákony nedovolovaly. Čaputová uvedla, že v době výkonu své koncipientské praxe nebylo zakázáno podnikat a nepotřebovala k tomu ani souhlas advokátní komory. Kandidátky se v této záležitosti zastal známý advokát Peter Kubina.

Čaputová odmítla vést útočnou kampaň. Na část kritiky od svého soupeře, od některých politiků Směru-SD či na sociálních sítích pouze reagovala tím, že jde o antikampaň. Navzdory svému přesvědčivému vítězství v prvním kole prezidentských voleb tvrdila, že vyhráno ještě nemá a vybídla obyvatele země k účasti na sobotním hlasování.

Podle průzkumu agentury Median SK z minulého týdne by Čaputová ve druhém kole mohla získat 60,5 procenta hlasů, Šefčovič zbylých 39,5 procenta. Oba finalisté stojí o hlasy voličů neúspěšných prezidentských kandidátů Štefana Harabina a Mariana Kotleby, kteří v prvním kole měli dohromady čtvrtinu hlasů. Kontroverzní soudce Harabin a šéf krajně pravicové strany LSNS Kotleba vystupují proti EU a v médiích byli označeni za představitele protisystémového hnutí.

Mnohem jednoznačněji to vidí bookmakeři. Ti pasují Čaputovou jednoznačně favorizují s kurzem 1,02. Na Šefčoviče je vypsaný kurz
15.

Jakého z dvojice kandidátů byste podpořili?

Celkem hlasovalo38 čtenářů

Autoři | Foto Facebook.com/Zuzana Čaputová

Štítky Slovensko, volby, prezident, Zuzana Čaputová, Maroš Šefčovič, Andrej Kiska, Evropská komise, Ján Kuciak, Robert Fico, Marian Kotleba, Štefan Harabin, Evropská unie

ANKETA: Slováci rozhodnou, zda novým prezidentem bude Čaputová či Šefčovič  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.