Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Filmem roku je Omerzuova roadmovie Všechno bude s šesti lvy

Chlapecká roadmovie Všechno bude režiséra slovinského původu Olmo Omerzua opanovala 26. ročník filmových a televizních cen Český lev 2018 v pražském Rudolfinu. Film získal šest Českých lvů včetně ceny za nejlepší film, nejlepší režii, scénář i herecké výkony Elišky Křenkové a Jana Františka Uhera ve vedlejších rolích. Historický politický thriller Toman Ondřeje Trojana, který měl rekordních 13 nominací, nakonec nezískal ani jedinou skleněnou lví sošku.

"Nedělal jsem to jako film, který byl byl v nějaké škatulce artu nebo mainstreamu. Ve všech filmech, které dělám, nejsem omezen díky producentovi Jiřímu Konečnému komerční stránkou, nemám nad sebou žádný tlak, a tak dělám filmy jak nejlépe umím," řekl Omerzu. "Chtěl jsem se dostat hodně blízko k postavám ze scénáře Petra Pýchy, charaktery herců Tomáše Mrvika a Jana Františka Uhera byly strašně fascinující už na zkouškách. Trochu jsme se potýkali s tím, že je to film s dětskými protagonisty, ale není to úplně snímek pro třináctiletého diváka, takže nebylo snadné ho propagovat," dodal.

Úspěch v podobě čtyř Českých lvů slavil snímek Hastrman, filmový debut herce a hudebníka Ondřeje Havelky na motivy stejnojmenného románu úspěšného spisovatele Miloše Urbana. Českého lva pro snímek získal herec Karel Dobrý za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, Diviš Marek za kameru, Petr Wajsar za hudbu a Eva Kotková za kostýmy.

"Konkurence byla velká. Mě se líbila hlavně hudba k filmu Zlatý podraz, protože to je opravdu plnohodnotná symfonická hudba a musela dát panu kolegovi (Jakub Kudláč) strašně práce. Navíc je tam elektronika a já mám kombinaci elektroniky a symfonické hudby rád," uvedl Wajsar.

Nejlepší herečkou byla vyhlášena Jenovéfa Boková díky hlavní roli ve filmu režisérky a scénáristky Beaty Parkanové Chvilky. Ten nabízí v sedmi obrazech situace plné potlačovaných emocí hlavní hrdinky Anežky.

První skleněnou plastiku večera převzala herečka Martha Issová. Cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize získala za roli v televizním seriálu Dukla 61 o největší poválečné důlní katastrofě v tehdejším Československu. Při výbuchu a požáru v Dole Dukla v roce 1961 zemřelo 108 horníků. Issová v seriálu ztvárnila ženu, která při neštěstí ztratila jak manžela, tak nejstaršího syna. Seriál režiséra Davida Ondříčka získal během večera dalšího Českého lva jako nejlepší televizní film nebo minisérie. "My bychom tuto chvíli rádi věnovali obětem neštěstí v roce ´61 na dole Dukla," řekl Ondříček, když cenu přebíral a vyzval k minutě ticha.

Mezi oceněné snímky se zařadil i film Hmyz, pro něj získali Českého lva za filmovou scénografii Jan a Václav Švankmajerové a pohádka Čertí brko oceněná za nejlepší masky, jejichž autorem byl Zdeněk Klika. Za zvuk dostali lva Jan Šulcek, Jakub Jurásek a David Titěra pro film Domestik, cenu za nejlepší dramatický televizní seriál má komediální seriál Petra Zelenky Dabing Street.

Jako nejlepší dokument akademici vybrali King Skate Šimona Šafránka o zrodu skateboardingu v Československu. Pro jeho natočení nasbíral Šafránek od protagonistů 30 hodin autentických videozáznamů skateboardingu z 80. let. Sám natočil 20 hodin rozhovorů a dalších materiálů, získal i další hodiny televizních záznamů, s jejichž pomocí budoval v dokumentu dobovou atmosféru.

Na pódium v Rudolfinu si přišla převzít skleněnou sošku i legendární režisérka dětských filmů, čtyřiaosmdesátiletá Věra Plívová-Šimková. Dostala Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. "Já jsem už stará bába, měli jste to dát někomu mladšímu," žertovala režisérka snímků jako Lišáci Myšáci a Šibeničák, Páni kluci, Nefňukej, veverko!, Jak se točí Rozmarýny nebo Krakonoš a lyžníci, na kterých vyrostlo několik generací československých dětí.

O Českého lva se filmy utkaly v 15 statutárních kategoriích. O konečných výsledcích hlasovalo 166 akademiků, členů České filmové a televizní akademie (ČFTA), což představuje 54 procent členů akademie. ČFTA oznámila i vítěze nominace nestatutární Ceny Magnesia za nejlepší studentský film roku 2018, kterým se stal snímek Sto dvacet osm tisíc režiséra Ondřeje Erbana.

Již dříve ČFTA vyhlásila další vítěze nestatutárních cen. Cenu filmových fanoušků obdržel režisér Daniel Svátek za film z prostředí protialkoholické léčebny Úsměvy smutných mužů, který byl na webu Česko-Slovenské filmové databáze oceněn nadprůměrnými 72 procenty. Ocenění za nejlepší filmový plakát získali Tomáš Zilvar, Lukáš Francl, Barbara Trojanová a Maxmilian Denkr, autoři plakátu filmu Toman.

Autoři | Foto Český lev

Štítky film, Český lev, Všechno bude, režisér, Jan František Uher, Ondřej Trojan, Eliška Křenková, Rudolfinum, hudba, Česká filmová a televizní akademie, Český lev 2018, herec, televizní seriál

Filmem roku je Omerzuova roadmovie Všechno bude s šesti lvy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.