Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Problémové stroje odstavte, žádá vedení Boeingu

„Odstavte stroje 737 MAX.“ Tak zní jasný pokyn společnosti Boeing směrem k leteckým společnostem. Konstruktér tak reaguje na dvě tragické události během posledního půlroku. Taková odstávka v případě tříměsíční výluky provozu může firmu stát až pět miliard dolarů. O odškodné se hlásí už první letecké společnosti.

„Boeing má nadále plnou důvěru v bezpečnost 737 MAX. Ale po konzultaci s americkým Federálním úřadem pro letectví, americkým Národním úřadem pro bezpečnost v dopravě a leteckými úřady a zákazníky z celého světa se Boeing rozhodl, z přemíry opatrnosti a snahy znovu přesvědčit leteckou veřejnost o bezpečnosti stroje, doporučit dočasně odstavit z provozu celosvětovou letku 371 letadel 737 MAX,“ napsal Boeing v prohlášení.

První vážnou nehodu měl Boeing 737 MAX 29. října loňského roku, kdy se tři měsíce starý stroj Boeing 737 MAX 8 společnosti Lion Air zřítil během letu do moře. Pravděpodobnou příčinou byl boj pilotů s novým automatickým systémem, který ovládá stabilizátory a který má předcházet poklesu vztlaku z důvodu nízké rychlosti. Systém však dostával špatně vstupní informace o rychlosti a výšce a zřejmě z důvodu špatného vyhodnocení situace namířil letoun k zemi, avšak z důvodu nízké letové výšky došlo k dopadu na vodní hladinu. Zemřelo všech 188 osob na palubě.

Druhá tragická událost na sebe nenechala dlouho čekat. Nedaleko etiopského města Bishoftu havaroval před několika dny Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines na lince ET 302 z etiopské Addis Abeby do keňské Nairobi. Zemřelo všech 157 osob na palubě.

Foto Boeing

Štítky Boeing, zákaz, letadlo, Boeing 737 MAX, Federal Aviation Administration, Lion Air, Ethiopian Airlines, Nairobi, Addis Abeba

Problémové stroje odstavte, žádá vedení Boeingu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.