Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Majitelé se už nemohli starat o svá zvířata, díky pomoci nešla na porážku ale do nových domovů

Těžká životní situace přivedla majitele až k rozhodnutí, že se o svá zvířátka nemohou již nadále starat. Jenže co s pejskem, kočkou, kozami a dalšími zvířaty? Díky milovníkům zvířat se žádný tvor nedostal na pekáč.

Pomoc organizovala Františka Zverková z libereckého spolku Šance zvířatům. Nejen díky ní, ale také díky zájemcům neskončila hospodářská zvířata na jatkách, ani se neproměnila v nedělní oběd. Sami majitelé asi zjistili, že péče o tvory jim přerůstá přes hlavu a začali tak hledat pomoc. „Ocitli se v těžké situaci, více bych to asi nerozebírala, protože lidé se pak soustředí na souzení majitele, místo na pomoc zvířatům,“ vysvětluje Františka Zverková. Podle ní je dobře, když si majitelé uvědomí, že se nadále nemohou o zvířata starat a hledají pomoc. „Daleko horší situace je, když se zvířat zbaví nějakým nemilosrdným způsobem,“ říká Zverková.

Přicházely nabídky na domov i na snědení

Samozřejmě se mezi zájemci objevil nejeden „masožrout“, který chtěl některému ze zvířat nabídnout místo na pánvičce, v troubě nebo hrnci. „Šlo zejména o králíky. Dostala jsem několik nabídek na jejich zařazení do chovu na maso. Ale věděla jsem, že existuje možnost najít jim domovy, kde budou mít důstojný život. Hodně pomohlo i sdílení příspěvku na sociálních sítí prostřednictvím útulků, které poskytují pomoc hospodářským zvířatům,“ vypráví Zverková. Pak už prý o zájemce nebyla nouze.

Celkově hledalo domov osm králíků, dvě dospělé kozy a dvě kůzlata, jedna ovce, německý ovčák, malá fenka a kocourek. I když nabídky na nové domovy se hrnuly, nebylo to vždy snadné. Problém nastal třeba u převozu koz. Ne každý, kdo projevil zájem, ho zvládl obstarat.

Pohled na hospodářská zvířata se mění

Naštěstí se podařilo zachránit všechna zvířata, pejsci ale ještě trvalý domov nemají. „Budeme je po nutném veterinární ošetření nabízet k adopci,“ komentuje ředitelka spolku Šance zvířatům. A jak dopadli ostatní „bezdomovci“? Kocourek se zplstnatělou srstí našel zodpovědnou péči u zaměstnankyně veteriny. Králíci jsou zase u slečny, která se věnuje jejich léčbě a následně je nabídne do nových domovů jako mazlíky. „Musím říci, že králíci dostali opravu povedená jména jako Kotletka, Řízeček, Výpeček nebo Paštička. A to právě v reakci na zájem masožroutů,“ dodává s úsměvem Františka.

Záchrana hospodářských zvířat přinesla mnoho pozitivních reakcí. „Byla spousta pozitivních ohlasů a naprosté minimum těch negativních. Je to úžasné, protože když jsme před pár lety řešili něco podobného, bylo mnohem obtížnější najít kozlíkovi domov, kde by mohl jen tak žít. Je vidět, že trend chápat zvířata nejen jako předměty k užitku, ale i jako tvory, kteří si také zaslouží žít, se šíří. I my bychom rádi poskytovali přechodné útočiště takovým zvířatům. I proto se snažíme propagovat sbírku Postavte s námi útulek.“

Autoři | Foto FB/Domča Šmídová

Štítky hospodářská zvířata, kozy, králíci, pes, kočka, ovce, domov, koza, hospodářské zvíře, králík

Majitelé se už nemohli starat o svá zvířata, díky pomoci nešla na porážku ale do nových domovů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.