Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policie ráno ukončila zásah na radnici Brno-střed

Policie dnes kolem 6:30 ukončila zásah na radnici Brno-střed. Začal ve čtvrtek ráno, vyšetřovatelé se zajímali o zakázky na odboru investic. V pondělí už bude úřad v plném provozu, napsala dnes mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Dnes jsou v budově v Dominikánské ulici naplánované svatební obřady.

V noci na pátek policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pro pět z nich žádá státní zastupitelství vazbu. Podle některých médií je mezi zadrženými také radní Jiří Švachula (ANO), který má na starosti investice.

PSALI JSME: Kontrolní výbor nic nedělal, prohlásil bývalý radní Bartík. Předseda výboru se zas pustil do Žít Brno

Návrh na vazbu se podle dnešních Lidových novin týká kromě Švachuly ještě tří podnikatelů ze stavebních firem a vedoucího investičního odboru Brna-středu Petra Liškutina. Jména ale oficiálně zatím nikdo nepotvrdil. O vazbě bude rozhodovat dnes soudce Městského soudu v Brně za účasti dozorového státního zástupce.

V pondělí se potkají radní Brna-středu. V úterý mimořádně zasedne kontrolní výbor, ve středu bude jednání zastupitelstva. Starosta čtvrti Vojtěch Mencl už v pátek řekl, že řízení investičního odboru převezme po Liškutinovi tajemník úřadu Petr Štika a začne hloubková kontrola dosud otevřených zakázek.

Policisté ve čtvrtek a pátek zasahovali na různých místech v Česku. Druhá větev případu podle dostupných informací souvisí s děním kolem mýtného tendru včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo. Na antimonopolním úřadu byl v rozkladové komisi.

Autoři | Foto Martin Šeda

Štítky razie, Brno-střed, radnice, policie, Jiří Švachula, ANO 2011, Státní zastupitelství ČR, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Žít Brno, Městský soud v Brně, Jaroslav Faltýnek

Policie ráno ukončila zásah na radnici Brno-střed  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.