Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vyrábět operační sety je pro nás prostě víc než montovat kabel do auta, říká Noemi Gill

Ve své kariéře musela nabrat a propustit už hodně lidí, pracovala několik let v Zetoru, který je aktuálně také v problémech. Nyní je personální ředitelkou společnosti Hartmann-Rico, což je jeden z největších výrobců zdravotnických prostředků v České republice. Lidi naopak nabírá a říká, že letos se trend výrazného nedostatku lidí začne otáčet. „Stabilním zaměstnancům patří největší dík. Je úkolem firem a nás personalistů, aby jim loajalitu, po letech shánění nových lidí, vraceli,“ upozorňuje Noemi Gill, personální ředitelka pro ČR a Slovensko.

Propouští Zetor a není sám. Znamená to, že se na trhu práce něco mění?
Ano, těch signálů je více. Máme mnohem více reakcí z lokálního trhu práce.  Volá více agentur a nabízí své pracovníky, to nebylo před pár měsíci vůbec reálné.  

Týká se to nějakého odvětví více?
V celém dodavatelském řetězci automotive průmyslu je cítit viditelný pokles objemu výroby.   Vidíme, že řada firem v Brně a okolí omezuje nábor nebo dokonce propouští.

Hodně se v médiích řeší Zetor. Je to pro vás jako personální ředitelku jiné firmy dobrá zpráva?
Není. Je mi to opravdu líto, dříve jsem tam pracovala. Ale máte pravdu, pro nás je to zdroj kvalifikovaných lidí zvláště z technických profesí. Věřím, že pořád je na trhu dost příležitostí. I my stále nabíráme a poptávka je pořád vysoká.

Je to jako ve filmu Já to tedy beru, šéfe, kde náboráři vymýšleli všemožné metody, jak přetáhnout lidi jiným firmám?
Řeknu to takto – když vidíte, že na parkovišti před firmou mají všichni za stěrači nabídku jiné práce, naštve vás to, ale toho člověka, který to vymyslel, byste měli rádi v týmu. Obecně vzato však nechci být tak agresivní. Platí, že pokud se dáte na tak tenký led, brzy se vám to vrátí, což celkově nedává smysl.

Máte vyzkoušeno něco, co funguje vždy?
Samozřejmě vám těžko vyzradím své know-how. Ale zároveň platí, že vždycky musíte vyzkoušet celé spektrum nástrojů, protože pokaždé funguje něco jiného. Jednou funguje kampaň na FB, podruhé letáky.

Vaše profese je vlastně hlídáním stávajících zaměstnanců a sháněním posil. Která část je nyní důležitější?
V minulých letech převládal nábor nových zaměstnanců. Těm stávajícím za to náleží opravdu velké poděkování. Když potřebujete doplňovat stavy, zatěžujete i zbylé zaměstnance. Nové lidi musí zaškolovat, seznamovat se s nimi, komunikovat. Pokud berete cizince, tak to mají ještě těžší. Věřím, že letos se budeme moct nadechnout a vrátit jim to v naší větší pozornosti a péči.

Noemi Gill vystudovala sociologii a andragogiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pracovala mimo jiné jako HR manažerka v Zetoru, od roku 2012 byla ředitelkou HR pro Evropu ve společnosti ModusLink a od července 2018 vede HR ve společnosti Hartmann-Rico v České republice i na Slovensku. Noemi sice trochu mate svým jménem, ale je rodilá Češka.

Na co vlastně slyší zaměstnanci? Jsou hlavním trendem benefity?
To je velké téma, samozřejmě. Nám se však ukazuje, že je potřeba podívat se trochu pod povrch. Nejde jen o tři tzv. sick days navíc. Obecně platí, že ať máte na výplatní pásce cokoliv, 30 procent vám chybí. Takže ať nabídneme jako firma cokoliv, je jen otázkou času, než to bude bráno jako samozřejmost.

Jak vidíte zaměstnávání cizinců? Je to pro český trh nevyhnutelné?
Ano, v určitém období je to nezbytné. Pro Hartmann-Rico platí to samé. Část výroby z Německa byla převedena do České republiky a bez polštáře mezinárodní pracovní síly by to prostě nešlo – jde hlavně o kolegyně z Polska a Ukrajiny.

Jak to podle vás bude fungovat v dalších letech?
Je potřeba rozlišit krátkodobou práci v rámci EU a dlouhodobé pracovní poměry. U brigád šlo vždy hlavně o Poláky, Rumuny a Bulhary. Pro ně jsme někdy přestupní stanicí do Německa a dále. Zároveň jim firmy doma nabízejí stále lepší podmínky, proto budou mít stále menší důvod vzít práci v Česku.

Jak je to u dlouhodobých zaměstnání?
Budete se divit, ale i zde čelíme přetahování z jiných zemí, například z Polska. Tamní firmy oslovují Ukrajinky, které pracují u nás. O Německu nemluvě – pokud by se rozhodli otevřít více jejich trh, tak víceméně nemáme šanci konkurovat navzdory tomu, že jim nabízíme velmi dobré podmínky i velice kvalitní sociální zázemí.

Hartmann-Rico vyrábí například operační sety a další zdravotní materiál. Je to z hlediska loajálnosti zaměstnanců pro HR výhoda?
Nesporně ano. Pokud máte možnost pracovat u firmy, která má 200letou historii, jakou nadnárodní firma HARTMANN je, je to určitě jistou výhodou. Nehledě na sortiment, který vyrábí a prodává. Někdy se mi stane, že mi zaměstnankyně řekne: představuji si, že na tom operačním sále leží moje dcera. Díky tomu si práce více váží, jsou loajální a zjednodušeně řečeno: je to lepší motivace než vyrábět kabel do auta či cigaretu.

Autoři

Štítky Noemi Gill, Hartmann, personální, rozhovor, zdravotnictví, Česko, Zetor, Slovensko, Německo, Polsko, Evropská unie, Univerzita Palackého v Olomouci, Evropa, Ukrajina, Brno

Vyrábět operační sety je pro nás prostě víc než montovat kabel do auta, říká Noemi Gill  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.