Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Odložená nebo odebraná miminka v jihlavské nemocnici dostanou kufřík na vzpomínky. Připomene první dny po narození

Nově odložená nebo odebraná miminka v jihlavské nemocnici nyní dostanou speciální kufřík, který bude mapovat první dny jejich života. V něm budou fotografie z porodnice nebo ústřižek z novin, co se stalo v den narození. Nemocnice v krajském městě je první na Vysočině, která se do projektu zapojila.

 „Pokud se u nás narodilo miminko, které mělo jít do pěstounské péče, nemělo v porodnici maminku, která by ho vyfotila, nebo mu třeba schovala identifikační pásku z nemocnice na památku. Když jsme se dozvěděli o projektu Život v kufříku, nadchlo nás to a oslovili jsme nadační fond,“ vypráví vrchní sestra dětského oddělení Simona Hájková.

Nadační fond Lada vida loca nabízí projekt Život v kufříku, kdy dodává kufříky do porodnic právě pro odložená či odebraná miminka, ročně je jich v Česku kolem 500. Cílem je, aby dítě mělo vzpomínky už od svého narození. Do kufříku se mohou psát příběhy, vkládat fotografie. Příběh kufříku se začíná psát v nemocnici a pokračuje s dítětem dál.

Jihlavská nemocnice dostala deset takových kufříků, polovinu pro malé holčičky a druhou půlku chlapeckých. Kufřík je potištěný ruční malbou dětí a je v něm ručně pletený svetřík a čepička, fotoalbum, kojenecká lahvička, vzpomínková kniha a dudlík. „Aktuálně jeden takový kufřík hned darujeme, tento týden se u nás narodilo miminko, které z porodnice našlo zázemí u rodičů v pěstounské péči. Ke konci roku jsme měli tři taková miminka, tak uvidíme, jak dlouho nám zásoba kufříků vydrží,“ říká primář dětského oddělení Martin Zimen.

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky kufřík, miminko, narození, vzpomínka, Nemocnice Jihlava, porodnice, kufr, Lékárenský komplex Jihlava, nemocnice, projekt, Kraj Vysočina, Česko

Odložená nebo odebraná miminka v jihlavské nemocnici dostanou kufřík na vzpomínky. Připomene první dny po narození  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.